Η Μέρκελ ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες

Η Μέρκελ ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες

«Είναι σημαντικό να συζητηθεί εντός της ΕΕ ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των επομένων πέντε ετών. Η πολιτική είναι υποχρεωμένη να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης, συνεχίζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζει η Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως και ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών. Ωστόσο, και η καγκελάριος γνωρίζει ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής, χωρίς νέες αναπτυξιακές προοπτικές δεν πρόκειται να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραμένει ο βασικός παίκτης στη διαχείριση της «ευρωκρίσης». Με ένα συνδυασμό μέτρων, όπως η μείωση του βασικού επιτοκίου και το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΚΤ φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Τα νομισματικά μέτρα της «ευρωτράπεζας» δεν λύνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης, συνιστούν, ωστόσο, απαραίτητο εργαλείο για τους ευρωπαίους ηγέτες, που στις 26-27 καλούνται να καθορίσουν τις προτεραιότητες των επομένων ετών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την μείωση της ανεργίας.

Όπως το 2012, έτσι και τώρα ο Μάριο Ντράγκι διασφαλίζει χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες. Τίποτε περισσότερο. Ο καθορισμός των αναπτυξιακών πολιτικών παραμένει στα χέρια του πολιτικού προσωπικού της Ευρώπης. Κεντρικό ρόλο στο πεδίο αυτό καλείται να διαδραματίσει η καγκελάριος Μέρκελ. Σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι, που έχει ευκολότερο έργο στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, η Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις. Η διελκυστίνδα για την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καγκελάριος.

 

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ