Η Μέρκελ μίλησε με τον Αναστασιάδη

Η Μέρκελ μίλησε με τον Αναστασιάδη

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του με την Καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι όποιες αναφορές γίνονται στο θέμα αυτό, γιατί προκαλείται σύγχυση και αναστάτωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία για «πραγματικές συζητήσεις», όπως αναφέρεται, κλιμάκιο της τρόικας.

Συγκεκριμένα, ανταπόκριση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» από τις Βρυξέλλες, μεταδίδει ότι, το Eurogroup εν όψει της συνόδου της προσεχούς Δευτέρας, αναμένει από τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου διάθεση για ιδιωτικοποιήσεις και τροχιοδρόμηση της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας από ιδιωτικό οίκο για το ξέπλυμα χρήματος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας, υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας του, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να επιδιώκει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα. «Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να είναι περισσότερο ανοικτή», επί του ζητήματος των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα δύο αυτά ζητήματα, θα αποτελέσουν τα μεγάλα αγκάθια των συζητήσεων της προσεχούς Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε και το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, ενώ ανέφερε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα» για το Μνημόνιο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανταπόκριση, στήριξε την Κύπρο, σε δύο επίπεδα:

-Στο θέμα που εγείρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί συστημικότητας ή μη της νήσου. Ο Ευρωπαίος επίσημος επικαλέστηκε διεθνείς εμπειρογνώμονες, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι «συστημική» (και άρα δύναται να ζητήσει οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

-Στα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι προσπαθούν να πωλήσουν άλογο, χωρίς να δουν τον στάβλο του», επιχειρώντας προφανώς να υποβαθμίσει το ζήτημα. Κληθείς να αναφέρει γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, είπε ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωζώνης δεν μπορούσε να τοποθετηθεί επί ενός μνημονιακού προγράμματος, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ