“Η Κύπρος δεν είναι χώρα ξεπλύματος”

“Η Κύπρος δεν είναι χώρα ξεπλύματος”

 

Η Κύπρος δεν είναι χώρα «ξεπλύματος» χρήματος. Αυτό τόνισαν τόσο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου όσο και η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας.

«Και έχουμε το πιστοποιητικό γι’ αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των εκθέσεων των οίκων Μάνιβαλ και Ντελόιτ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπήρξε προσπάθεια συκοφάντησης της Κύπρου από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με διαστρεβλωμένη παρουσίαση των εκθέσεων των δύο οίκων που ερεύνησαν τους σχετικούς ισχυρισμούς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πρόσφατες επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πήρε θετικές απαντήσεις όσον αφορά την εικόνα της Κύπρου μέσα από τη διαδικασία της Μάνιβαλ.

«Πιστεύω ότι έχουν αρθεί όλες οι αρνητικές εντυπώσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου σε επίπεδο πολιτικών παραγόντων», είπε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπληρώσει κάποιες ελλείψεις στο θέμα, είτε σε νομοθετικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι αυτές τις ελλείψεις ενδεχομένως να τις έχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μη εξαιρουμένων και των μεγάλων.

 

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας με την οποία διαψεύδονταν δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες ως διαστρεβλωμένα, τόνισε ότι η ανακοίνωση αποτελούσε μια απάντηση σε συκοφαντίες που έπρεπε να δοθεί.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε συνωμοσία κατά της Κύπρου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίους αξιωματούχους την απόκρυψη από την τρόικα των εκθέσεων των οίκων Μάνιβαλ και Ντελόιτ, με τις οποίες απορρίπτονται οι ισχυρισμοί για «ξέπλυμα» χρήματος και οι εντυπώσεις ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο. «Είναι ντροπή, διότι τα γεγονότα βοούν», είπε ο κ. Ομήρου.

Επίσης αξίωσε την αποκατάσταση των αυθαίρετων και άδικων μέτρων, όπως υλοποιήθηκαν με τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες, όπως είπε, στερούνται οποιασδήποτε νομικής και οικονομικής βάσης.

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων χαρακτήρισε την ενέργεια της τρόικας να αναδείξει μόνο τα αρνητικά σημεία των εκθέσεων, ως ακόμα μια ένδειξη της εχθρότητας των δανειστών της Κύπρου, για να την κρατήσουν σε ομηρία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ