Η CDU απαντά στο όραμα του Μακρόν «Για μία Ευρωπαϊκή Αναγέννηση»

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και «δελφίνος» της Αγκελα Μέρκελ παρουσιάζει το δικό της σχέδιο για την Ευρώπη, που συμπίπτει με τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν στον τομέα της ασφάλειας, αλλά διαφέρει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με άρθρο της που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της Welt am Sonntag.

«Η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη» σε έναν κόσμο που απειλείται από προτεξιονιστικές και εθνικιστικές αναδιπλώσεις, γράφει η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ στο άρθρο της.

Εν όψει των ευρωεκλογών στο τέλος του Μαΐου, «ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Ευρώπης εδώ και λίγες ημέρες, λέγοντας ότι είναι επείγον να ενεργοποιηθούμε. Έχει δίκιο (…)», γράφει η επικεφαλής της CDU προσθέτοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τις βάσεις της ευρωπαϊκής ευημερίας, προτείνοντας «μία κοινή αγορά για τις τράπεζες», ενώ τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για το Κλίμα.

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ απορρίπτει ωστόσο ορισμένες γαλλικές προτάσεις, όπως την πρόταση για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, καθώς και την προοπτική αμοιβαιοποίησης των χρεών, θέμα που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στην Γερμανία.

«Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η αμοιβαιοποίηση των χρεών, η ενοποίηση των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ένας κακός δρόμος», γράφει.

Αντίθετα, στον τομέα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώνει απολύτως σύμφωνη με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Για να αισθανθούμε ασφαλείς στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα», γράφει, αποδεχόμενη την ιδέα μία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ επαναφέρει ένα παλαιότερο γερμανικό αίτημα, της «κοινής μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» την στιγμή που η Γαλλία εννοεί να διατηρήσει την δική της έδρα.

Η Αγκελα Μέρκελ, η οποία εγκατέλειψε την ηγεσία της CDU, αλλά εννοεί να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, δεν έχει αντιδράσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες ο πρόερος της Γαλλίας παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδα του δικό του όραμα για την Ευρώπη (4 Μαρτίου, Για μία Ευρωπαϊκή Αναγέννηση).

Μία «σιωπή του Βερολίνου» την οποία το περιοδικό Der Spiegel καταγγέλλει στο σημερινό του κύριο άρθρο, στο οποίο κατηγορεί την γερμανική ηγεσία ότι αποφεύγει «μία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» από τον φόβο των τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο και στις οποίες είναι πιθανόν να επικρατήσει η ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.