Αυτή είναι η νέα “σιδηρά κυρία” της Γερμανίας: H πορεία και η ζωή της “μίνι-Μέρκελ” που κέρδισε τον εκλεκτό του Σόιμπλε

Άρωμα γυναίκας θα συνεχίσει να έχει η ηγεσία του CDU, καθώς νέα πρόεδρος αναδείχθηκε η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Η Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον δεύτερο γύρο νικήτρια συγκεντρώνοντας 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% , ενώ ο αντίπαλός της και εκλεκτός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%. Έτσι θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Η επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και η νυν γενική γραμματέας του Κόμματος προοριζόταν κατά τα φαινόμενα από την κ. Μέρκελ για διάδοχός της στην καγκελαρία. Μπορεί να επιχειρηματολογεί καλά, αλλά δεν έχει το χάρισμα να ενθουσιάζει το ακροατήριο, όπως άλλωστε και η …μέντοράς της η κ. Μέρκελ. Η ταύτισή μαζί της είναι πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειονέκτημα. Της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, αλλά η ίδια τόνιζε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι ένα είδος κλώνου, μια άλλη “μίνι-Μερκελ” – όπως την αποκαλούν- και προέβαλε ως παράδειγμα την σκληρή της θέση στο προσφυγικό για να αποδείξει την διαφοροποίησή της. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία όσων έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη σε χώρα του Σένγκεν και ζητά να γίνει συνέδριο την προσεχή άνοιξη για την επεξεργασία των γεγονότων του 2015, δηλαδή της μαζικής εισόδου προσφύγων στην Γερμανία. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα νέων αλλά παραδέχεται την αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός ένα μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Προέβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

Βιογραφικό

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ γεννήθηκε στις 9 Aυγούστου του 1962 στο Φέλκλινγκεν και κατάγεται από αυστηρή οικογένεια καθολικών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμιο του Τριρ και στο Πανεπιστήμιο του Σααρμπρίκεν.Μεταξύ του 2000 και του 2004 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Μίλερ και έγινε η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη Γερμανία. Στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, ήταν μέλος αντιπροσωπείας της ομάδας εργασίας CDU/CSU για την εκπαίδευση και την πολιτική έρευνα.Από τις 10 Αυγούστου 2011 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 υπηρέτησε ως η 7η πρωθυπουργός του Σάαρλαντ. Έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης στο Σάαρλαντ και η τέταρτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης σε ένα γερμανικό κρατίδιο. Τον Ιανουάριο του 2012 τερμάτισε την συμμαχία με το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και κατηγόρησε το κόμμα για την αυτοδιάλυσή του. Η ίδια δήλωσε ότι ο τρικομματικός συνασπισμός – ( που περιελάμβανε τα κόμματα των Πρασίνων , το FDP και το δικό της CDU) – είχε χάσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ικανότητα να ενεργεί με τους φιλελεύθερους. Επί ηγεσίας της Κραμπ-Καρεμπάουερ, το CDU κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2012.Σε εθνικό επίπεδο, η Κραμπ – Κάρενμπάουερ υπηρέτησε ως επίτροπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Πολιτιστικά θέματα στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Γαλλογερμανική Συνεργασία μεταξύ 2011 και 2014. Έπειτα από τις εκλογές του 2017, οι Χριστιανοδημοκράτες κατήγαγαν νίκη και η Καρενμπάουερ παρέμεινε στην πρωθυπουργία.Τον Φεβρουάριο του 2018 η Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτάθηκε από την Άνγκελα για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέα του CDU. Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη επίσημα γενική γραμματέας από το συνέδριο του CDU με ποσοστό 98,87%.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει τρεις γιους. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Η νέα πρόεδρος του CDU φαν της χαρντ-ροκ μπάντας AC/DC, ήταν διάσημη στο κρατίδιό της μεταξύ άλλων και επειδή κάθε χρόνο στο καρναβάλι ντυνόταν «Γκρέτελ» ή καθαρίστρια της βουλής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ