Η άλλη όψη του «γερμανικού θαύματος»

Η άλλη όψη του «γερμανικού θαύματος»

 

H Άνγκελα Μέρκελ έχει ένα άσο στο μανίκι ενόψει των εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου: το ρεκόρ των 41,8 εκατομμυρίων εργαζόμενων Γερμανών.

Όπως γράφουν οι Financial Times, όμως το νόμισμα έχει δυο όψεις: παράλληλα με το ρεκόρ της απασχόλησης καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, αλλά και σε εναλλακτικές μορφές εργασίας: προσωρινά συμβόλαια, τα λεγόμενα “minijobs” και outsourcing απασχόλησης.

Αρκετοί από αυτούς που δουλεύουν στην παροχή υπηρεσιών κερδίζουν 5 ευρώ την ώρα και παλεύουν να εξασφαλίσουν το νοίκι και την διατροφή τους, σημειώνει ο Andreas Wegner υπεύθυνος σε κέντρο εύρεσης εργασίας στην ανατολική Γερμανία.

Στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα κατώτερου μισθού, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Την ίδια στιγμή μελέτη του Institute for Employment Research έδειξε ότι από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα έχει αυξηθεί το χάσμα των απολαβών μεταξύ των δυο άκρων. Περίπου το 25% των Γερμανών λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς (δηλαδή μικρότερους από τα 2/3 του ενδιάμεσου μισθού της χώρας) και αυτή είναι η χειρότερη αναλογία στις 17 χώρες της ΕΕ που ανέλυσε το ινστιτούτο.

Έτσι, παρότι η χώρα κατάφερε να περιορίσει τους άνεργους από τα 5,2 εκατομμύρια το 2005 σε μόλις 2,9 εκατομμύρια πέρυσι, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτό συνοδεύτηκε από περιορισμό των «κανονικών» θέσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Ήδη οι προσωρινά απασχολούμενοι τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και πλέον αντιστοιχούν σε 822.000.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ