Hurriyet: Επίκειται τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μητσοτάκη

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν προαναγγέλλει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ως απόρροια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και των Άγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό μέγαρο. H ανταποκρίτρια του Σϊγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη αναφέρει πως σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι διερευνητικές επαφές θα άρχιζαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου πήγε τον διάλογο πίσω. «Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον Πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει “αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Ο Μακρόν ζήτησε συνομιλία με Ερντογάν Η μεγάλη έκπληξη πάντως, σύμφωνα με τη «Hurriyet», παραμένει η συνομιλία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας χθες αλλά και το άρθρο του Σελβί επιβεβαιώνει ότι το αίτημα για την τηλεφωνική συνομιλία προήλθε από τον Γάλλο Πρόεδρο και μάλιστα πριν από την τριμερή τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με τη «Hurriyet», η αλλαγή στάσης του Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν οφείλεται σε δύο λόγους:1- Στην αποφασιστική στάση της Μέρκελ για μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, γεγονός που έκανε τον Μακρόν να οπισθοχωρήσει. 2- Στην απομόνωση που ένιωσε ο Γάλλος Πρόεδρος ήδη από τη σύνοδο των MED7 πριν από μερικές εβδομάδες, όπου εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει άλλη ισχυρή υποστήριξη, καθώς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα δεν υιοθέτησαν τη γαλλική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ