Haja El Hamdaouia: H Google τιμά με Doodle την Μαροκινή τραγουδίστρια

Το σημερινό Doodle της Google τιμά τη Μαροκινή τραγουδίστρια Haja El Hamdaouia. Η σταρ της μαροκινής μουσικής chaabi επηρέασε πολλές γενιές καλλιτεχνών με το καινοτόμο στυλ της.

Haja El Hamdaouia

Η Haja El Hamdaouia γεννήθηκε το 1930 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Ο πατέρας της αγαπούσε τους μουσικούς και συχνά φιλοξενούσε μουσικούς θιάσους στο σπίτι τους. Αυτό ενέπνευσε τη Haja να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου όπου έμαθε πώς να τραγουδά και να ερμηνεύει μουσική chaabi, ένα είδος που συνδυάζει αστική και αγροτική μαροκινή λαϊκή μουσική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανέπτυξε ενδιαφέρον για το El Aita al Marsaouiya, ένα υπο-είδος της μουσικής chaabi που χαρακτηρίζεται από ποιητικούς στίχους και μελωδίες που μοιάζουν με μπλουζ. Η Haja έδωσε νέα πνοή στο είδος. Με τη διαπεραστική και δυνατή φωνή της, η Haja τραγούδησε για τα πάντα, από την εθνική ανεξαρτησία μέχρι την καθημερινή ζωή.

Δεν φοβόταν να ξεπεράσει τα όρια όπως φάνηκε το 1959 όταν η Haja είχε την ιδέα να τραγουδήσει μπροστά σε μια αυτοσχέδια ορχήστρα. Έπαιξε σε χώρους καμπαρέ στις γειτονιές της Καζαμπλάνκα με υποστήριξη σαξόφωνου, οργάνου, κιθάρας, ντραμς και βιολιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της, όπως τα “Daba Yij” και “Jiti Majiti”, τα οποία αφορούσαν τη θηλυκότητα και την αγάπη.

H Haja συνέχισε να δημιουργεί και να ερμηνεύει μουσική για περισσότερα από 60 χρόνια. Ήταν πρωτοπόρος σε φεστιβάλ στην Essaouira και την Oujda μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Βρείτε τη μουσική της σε πλατφόρμες ροής και σε καταστήματα μουσικής σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ, Haja El Hamdaouia, που τραγουδάς την καρδιά σου ξανά και ξανά.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ