Σαν σήμερα πριν από 115 χρόνια γεννήθηκε η Μαρία Ράιχε. Η Γερμανίδα μαθηματικός και αρχαιολόγος συνέβαλε καθοριστικά στην έρευνα και την αναγνώριση των Γραμμών της Νάσκα στο Περού τη δεκαετία του 1940, βοηθώντας τον κόσμο να κατανοήσει την ύπαρξή τους, κερδίζοντας αναγνώριση για την προσφορά της.
Γεννημένη στη Δρέσδη το 1903, η Μαρία Ράιχε σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία και ξένες γλώσσες. Το 1932 ξεκίνησε να εργάζεται σαν νταντά και δασκάλα για τα παιδιά ενός Γερμανού πρόξενου στο Περού. Το 1939 έγινε δασκάλα στη Λίμα και έκανε επιστημονικές μεταφράσεις. Όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μαρία Ράιχε έμεινε στο Περού και ανακάλυψε τις Γραμμές της Νάσκα, όταν πετούσε πάνω από την έρημο. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον ιστορικό Πολ Κόσοκ, όπου ξεκίνησαν να καταγράφουν τις γραμμές και να τις συνδυάζουν με διάφορα αστρονομικά συμβάντα.
Η Γερμανίδα αρχαιολόγος αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των Γραμμών της Νάσκα και έπεισε τις αρχές στο Περού να ασχοληθούν με σοβαρότητα μαζί τους. Μετά από μετρήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί των Γραμμών τις χρησιμοποίησαν σαν ένα είδους αστρονομικό ημερολόγιο. Χαρτογραφώντας την περιοχή, με τη βοήθεια της αεροπορίας του Περού, ανακάλυψε φιγούρες που απεικονίζουν 18 διαφορετικά είδη ζώων και πουλιών, μαζί με εκατοντάδες γεωμετρικά σχήματα.
Η προσήλωσή της στο έργο της ήταν μεγάλη και προσπάθησε να κάνει γνωστές τις γραμμές στους πολίτες του Περού. Το 1992 της δόθηκε η υπηκοότητα από το Περού και για να την τιμήσει η χώρα της λατινικής Αμερικής, έδωσε το όνομά της στο αεροδρόμιο της Νάσκα. Ο κόπος της αναγνωρίστηκε το 1995, όταν η UNESCO ανακήρυξε τις Γραμμές της Νάσκα σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια στο Περού, έχει γίνει πλέον μουσείο.
Η Μαρία Ράιχε πέθανε από καρκίνο το 1998 και θάφτηκε στο Περού, μαζί με την αδελφή της.
H Google τιμά σήμερα με Doodle τα 115α γενέθλια της Γερμανίδας αρχαιολόγου.