Γρίπη των πτηνών: Η Γαλλία θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό των πουλιών έως το φθινόπωρο του 2023

Η Γαλλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έθεσε σήμερα ως στόχο να ξεκινήσει τον πρώτο εμβολιασμό των πουλιών για τη γρίπη των πτηνών μέχρι το φθινόπωρο του 2023. Η χώρα είναι αντιμέτωπη, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, με μια καταστροφική επιζωοτία, που οδήγησε στη σφαγή δεκάδων εκατομμυρίων πουλιών στη χώρα. 

Η πιο καταστροφική γρίπη των πτηνών σαρώνει την Ευρώπη – Σχεδόν 50 εκατομμύρια σφαγές σε 37 χώρες

Σύμφωνα με το Reuters, «Η Γαλλία είχε ήδη εντοπίσει αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών από το καλοκαίρι, αφού αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα της νόσου την περασμένη σεζόν που οδήγησε στη θανάτωση περίπου 20 εκατομμυρίων κοτόπουλων, πάπιων και γαλοπούλων και σε απότομη πτώση της παραγωγής πουλερικών και φουά γκρα».

Παρά τα πολλά εμπόδια, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου δράσης «για να αποφευχθεί μια νέα κρίση» το επόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο, που να έχει έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά – δεν υπάρχει επίσης κανένας ευρωπαϊκός κανονισμός για τον εμβολιασμό των πτηνών.

Βρετανία: Η γρίπη των πτηνών «θέρισε» γαλοπούλες και χήνες – Τι θα γίνει με τις τιμές ενόψει Χριστουγέννων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα, τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων θα γίνουν γνωστά γύρω στον Μάρτιο του 2023. «Μέχρι στιγμής, είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει καλή ανταπόκριση στον ιό», ανέφερε το υπουργείο. Τον Μάρτιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει τα διάφορα «σενάρια» για τον εμβολιασμό. Θα αποφασίσει, για παράδειγμα, από ποια είδη θα ξεκινήσει. Οι πάπιες και οι γαλοπούλες είναι τα πιο ευπαθή πτηνά.

Η Γαλλία δοκιμάζει εμβόλια σε πτηνά με πέλματα όπως οι πάπιες και οι χήνες. Ελπίζει να πείσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν κοινή προσέγγιση, καθώς οι παραγωγοί πουλερικών φοβούνται τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβάλλονται συχνά στο κρέας από εμβολιασμένα ζώα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. 

Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκε στην Ισπανία σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η φετινή γρίπη των πτηνών είναι «η καταστροφικότερη» στην ιστορία της Ευρώπης. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πουλιά σφαγιάστηκαν σε πτηνοτροφεία μέσα σε έναν χρόνο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ