Google Doodle: Αφιερωμένο στον Φιλιππινέζο συγγραφέα Severino Reyes – ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Αφιερωμένο στον Φιλιππινέζο συγγραφέα, Severino Reyes είναι το Google Doodle της Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ποιος ήταν ο Severino Reyes

Ο Severino Reyes y Rivera ήταν Φιλιππινέζος συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης έργων. Χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Lola Basyang, ενώ το παρατσούκλι του ήταν “Don Binoy”.

Ευρέως θεωρείται ο «πατέρας του φιλιππινέζικου δράματος». Ο Reyes είναι διεθνώς γνωστός για τις διάσημες θαρθουέλες του, τα έργα δραματικού μουσικού θεάτρου με ισπανική επιρροή, αλλά και για την κλασική πλέον συλλογή του με ιστορίες Ταγκαλόγκ.

Ο Severino Reyes γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1861 στην πρωτεύουσα της Μανίλα. Μιλώντας άπταιστα Ισπανικά και Ταγκαλόγκ (επίσημη γλώσσα στις Φιλιππίνες μαζί με τα Αγγλικά), ο Ρέγιες έδειξε βαθύ ενδιαφέρον για τη γλώσσα, μελετώντας τα λατινικά, τα ελληνικά, τα εβραϊκά και αρκετές ακόμη διαλέκτους που ομιλούνται σε ολόκληρο το αρχιπελαγικό έθνος. Η διάνοιά του τον ώθησε να ακολουθήσει σπουδές στην ιστορία, τη λογοτεχνία και τις επιστήμες. Αν και η ακαδημαϊκή του καριέρα κορυφώθηκε με πτυχίο στη φιλοσοφία, η κληρονομιά του έμεινε στις τέχνες.

Google Doodle

Το 1902, ο Severino Reyes ίδρυσε την “Gran Compania de Zarzuela”, μια θεατρική ομάδα αφιερωμένη στην επέκταση της τέχνης σε όλες τις Φιλιππίνες. Την ίδια χρονιά, η πρωτοποριακή θεατρική του ομάδα ανέβασε το δεύτερο έργο του με τίτλο «Walang Sugat» (Χωρίς πληγές), ένα ιστορικό δράμα με επίκεντρο την επανάσταση των Φιλιππίνων. Η δημοφιλής υποδοχή αυτού του θεατρικού έργου σηματοδότησε την έναρξη της χρυσής εποχής της θαρθουέλας στις Φιλιππίνες. Ο Severino Reyes κατέκτησε τη δραματική του έκφραση στις δεκαετίες που ακολούθησαν με πάνω από 50 θαρθουέλες.

Εκτός από τη σημαντική καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας, ο Reyes υπηρέτησε επίσης ως αρχισυντάκτης του Liwayway, ενός δημοφιλούς περιοδικού Ταγκαλόγκ στο οποίο συνεισέφερε ιστορίες με το ψευδώνυμο “Lola Basyang”. Οι ιστορίες του, γεμάτες φαινομενικά αρχαία σοφία, έγιναν τόσο αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των Φιλιππίνων που το όνομα “Lola Basyang” χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να περιγράψει μια γιαγιά που της αρέσει να λέει ιστορίες.

Δείτε το Google Doodle για τον Severino Reyes

Google Doodle Severino Reyes

Google Doodle Severino Reyes

Google Doodle Severino Reyes

Google Doodle Severino Reyes

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ