Google Doodle: Αφιερωμένο στο παιχνίδι Pétanque

Το σημερινό διαδραστικό παιχνίδι Doodle γιορτάζει το Pétanque, ένα αγαπημένο γαλλικό υπαίθριο παιχνίδι που παίζεται σε όλο τον κόσμο. Απλώς κάντε κλικ στο Doodle για να παίξετε έναν τυχαίο αγώνα ή να προκαλέσετε τους φίλους σας!

Πολύ πριν το Pétanque γίνει η απογευματινή δραστηριότητα της Γαλλίας, οι Αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν παιχνίδια πετώντας επίπεδες πέτρες και τελικά πέτρινες μπάλες. Αφού τροποποίησαν το παιχνίδι προσθέτοντας μια μπάλα στόχο, αρχαίοι Ρωμαίοι στρατιώτες και ναυτικοί έφεραν το παιχνίδι στη Γαλλία.

Το σύγχρονο παιχνίδι Pétanque ξεκίνησε το 1907 στην Προβηγκία της Γαλλίας, όταν ένας τοπικός ιδιοκτήτης καφέ προσάρμοσε τους κανόνες για να φιλοξενήσει έναν παίκτη του οποίου οι ρευματισμοί τον εμπόδιζαν να τρέξει. Με μειωμένο μήκος του γηπέδου και ακίνητη εκτίναξη, το Pétanque εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αρκετά απλοί: πετάξτε, πετάξτε ή κυλήστε τις μεταλλικές ράβδους της ομάδας σας πιο κοντά στο στόχαστρο από την άλλη ομάδα. Σε μια σειρά από γύρους, ο πρώτος παίκτης ή ομάδα που θα σημειώσει δεκατρείς πόντους κερδίζει! Ο στόχος μπορεί να ακούγεται απλός, αλλά οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από τακτικές για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου τους. Το “shooting” είναι μια δημοφιλής στρατηγική, που χρησιμοποιείται συχνά σε ανταγωνιστικά επίπεδα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να χτυπήσουν μακριά το πόδι ενός αντιπάλου από τον στόχο.

Σήμερα, το Pétanque είναι κάτι περισσότερο από μια απλή δραστηριότητα αναψυχής με φίλους—το παιχνίδι παίζεται ανταγωνιστικά σε περιφερειακό,
σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Οι καλύτεροι παίκτες παρακολουθούν εκδηλώσεις βιτρίνας όπως το Mondial La Marseillaise στη Γαλλία και το La British Open στην Αγγλία.

Κάντε κλικ στο σημερινό Doodle και πάρτε τα μπουλάκια!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ