Google Doodle: Αφιερωμένο στη γιορτή του Νορούζ – ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Αφιερωμένο στη γιορτή του Νορούζ είναι το σημερινό Google Doodle.

Τι είναι η γιορτή του Νορούζ

Είναι η ημέρα που σηματοδοτεί το Νέο Έτος σε ένα μεγάλο τμήμα της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Ασίας. Συναντάται με διαφορετικές ονομασίες, όπως Νοβρούζ, Νοουρούζ, Νουρούζ, Ναβρούζ, Ναβρόζ, ή Νεβρούζ, ανάλογα με την περιοχή εορτασμού.

Το βόρειο ημισφαίριο αποχαιρετά τα κρύα, άγονα τοπία και καλωσορίζει τα ανοιξιάτικα φύλλα και τα ανθισμένα λουλούδια. Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν φεστιβάλ, γιορτές και απολαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες για τον εορτασμό του Νορούζ, την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την επίσημη έναρξη του περσικού νέου έτους.

Το Νορούζ είναι μια από τις παλαιότερες γιορτές και έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια. Ο εορτασμός των 13 ημερών ξεκινά με την εαρινή ισημερία όταν ο ήλιος διασχίζει τον ισημερινό. Αυτό συμβολίζει ευρέως την αναγέννηση και την επιβεβαίωση της ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Για πολλούς, οι κοινές παραδόσεις περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του σπιτιού, την επίσκεψη σε φίλους και γείτονες και την προετοιμασία παραδοσιακών πιάτων όπως ειδικά επιδόρπια, ρύζι με βότανα και τηγανητά ψάρια.

Από πού προέρχεται το Νορούζ;

Ο όρος Νορούζ συναντήθηκε για πρώτη φορά στα έγγραφα της αυτοκρατορίας της Περσίας το Β’ αιώνα πριν από την εποχή μας. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτή η γιορτή είναι ακόμα πιο παλιά και αυτή η μέρα είναι σημαντική επί της δυναστείας Αχαιμενιδών (κατά το 648 π.Χ. – 330 μ.Χ). Δεν βλέπουμε όμως καμία αναφορά στον όρο «Νορούζ» στα έγγραφα των Αχαιμενιδών.

Η πιο παλιά αναφορά στον όρο «Νορούζ» υπήρχε στη Παρθική Αυτοκρατορία (247 π.Χ. – 224 μ.Χ.). Το Νορούζ γιορταζόταν και στη εποχή του Βολογήση Α΄ της Παρθίας (51 – 78 π.Χ.), αλλά οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες. Επί των Σασανιδών, το Νορούζ ήταν η πιο σημαντική μέρα του χρόνου.

Το Google Doodle για τη γιορτή του Νορούζ

Google Doodle Νορούζ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ