Google Doodle: 89 χρόνια από τη γέννηση της Montserrat Caballé

Αφιερωμένο στην Ισπανίδα υψίφωνο της όπερας Montserrat Caballé, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933, είναι το σημερινό Google Doodle.

Η “La Superba” όπως ήταν γνωστή η Montserrat Caballé, ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι που ερμήνευσε αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

Γεννημένη σαν σήμερα το 1933 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η Caballé πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας της σπουδάζοντας μουσική και εκπαιδεύοντας τη φωνή της στο τοπικό liceo. Αφού έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στην Ελβετία και τις πρώτες παραστάσεις στη Γερμανία, η Caballé συνέχισε να δίνει περισσότερες από 3.800 παραστάσεις σε περισσότερους από 80 ρόλους σε πέντε ηπείρους.

Η ικανότητα της Caballé να τραγουδά σε πολλά στυλ άνοιξε πόρτες για την εκτέλεση μουσικής από τον Μότσαρτ έως τα πιο παραδοσιακά κομμάτια ρεσιτάλ σε όλον τον κόσμο. Η λαμπρή της καριέρα έφτασε σε νέα ύψη το 1987, όταν μαζί με τον στενό της φίλο Freddie Mercury ηχογράφησαν το “Barcelona”, τον τελικό ύμνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Η πόλη καταγωγής της Caballé αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Η Caballé έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Grammy κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κερδίζοντας το βραβείο το 1968 για την Καλύτερη Κλασική Φωνητική Ερμηνεία. Ίδρυσε επίσης το Fundació Montserrat Caballé, μια οργάνωση για την υποστήριξη νέων ταλέντων στη Βαρκελώνη, και υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO.

Το Google Doodle για τη Montserrat Caballé

Montserrat Caballé

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ