Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέες δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται μια νέα πρόταση για την Ελλάδα μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν σήμερα στο BBC, περιγράφοντάς το ως μια επωφελή πρόταση και για τις δύο χώρες.

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Όσμπορν, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», είπε ο Όσμπορν στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς» περιέγραψε.

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αναμένεται να επιστρέψουν φέτος» – Τι λέει Έλληνας αξιωματούχος στους Sunday Times

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε δανεισμό, είπε: «μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να αποδεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ο Όσμπορν πάντως απέκλεισε ένα σενάριο βάσει του οποίου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή του βρετανικού νόμου. «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Γλυπτά πίσω, τότε αυτό θα χρειαζόταν μια πράξη του κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τη δική μου εξουσία» δήλωσε.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους New York Times

«Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος» κατέληξε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ