Για πρώτη φορά από το 1922 υπό συντήρηση η επίχρυση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών

Ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Το φέρετρο και ο θησαυρός που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο του βασιλιά θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, τον επόμενο χρόνο.

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ της 18ης Δυναστείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, το 1922. Ο τάφος είχε μείνει ανέπαφος και περιείχε περίπου 5.000 αντικείμενα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε από τη νότια Αίγυπτο στο GEM πριν από τρεις ημέρες, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησής της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1922. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του μουσείου, το φέρετρο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις. Αναμένεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.

Το GEM κατασκευάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ιαπωνία. Η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι το μουσείο θα εγκαινιαστεί επισήμως στο τέλος του 2020.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ