Γερμανία: Ο Σόιμπλε “καρφώνει” τη Μέρκελ λόγω δημοσκοπήσεων

«Συντροφικά μαχαιρώματα» στους Χριστιανοδημοκράτες, με τον Σόιμπλε να “καρφώνει” τη Μέρκελ, δημιουργούν τα χαμηλά ποσοστά του υποψηφίου για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ στις δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στη Γερμανία.

Και αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο άλλοτε συνοδοιπόρος της Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι η κα. Μέρκελ με την απόφασή της το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU αλλά να παραμείνει Καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος ο επίδοξος διάδοχός της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΪΜΠΛΕ
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα δύο αυτά αξιώματα πρέπει να ασκούνται από το ίδιο πρόσωπο. Και η προεδρία του κόμματος και η Καγκελαρία. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επομένως δεν πιστώνεται ο επικεφαλής του κόμματος τα οφέλη της άσκησης των καθηκόντων του Καγκελαρίου. Το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στην Tagesspiegel και πρόσθεσε ότι ο κ. Λάσετ είναι εδώ και χρόνια «στο πλευρό της επί πολλά χρόνια επιτυχημένης Καγκελαρίου» και δεν μπορεί τώρα να πει «θα τα αλλάξουμε όλα» ή «θα συνεχίσουμε ως έχει». Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, αποτελεί πρόβλημα και «μπορεί να μην έχουν όλοι στο κόμμα κατανόηση».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην διεκδίκηση του χρίσματος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του ‘Αρμιν Λάσετ και όχι του αρχηγού της CSU Μάρκους Ζέντερ, ωστόσο στο ερώτημα ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία του CDU είχε ταχθεί υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχασε τελικά στις εσωκομματικές εκλογές. «Το να επιτίθεται κανείς αυτή τη στιγμή στην ‘Αγγελα Μέρκελ το βρίσκω λάθος – και πολύ άσχημο!», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζέντερ κατά την σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Ένωσης.

Τι προσφέρουν οι Χριστιανοδημοκράτες στους Πράσινους

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Focus-Online», Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προτίθενται να προσφέρουν στους Πράσινους (Die Gruenen) το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εάν με την προσφορά αυτή μπορεί να αποτραπεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD).

Ως πιθανή να προταθεί για το ανώτατο αξίωμα θεωρείται η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο επικαλείται «καλά πληροφορημένους κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει και αυτό την πολιτικό των Πράσινων προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Η λεγόμενη συμμαχία «Τζαμάικα» που θα αποτελείτο από Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να γίνει ο Άρμιν Λάσετ καγκελάριος, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Ο νυν Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του οποίου η ιδιότητα ως μέλους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) έχει ανασταλεί προς το παρόν, προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, δήλωσε πάντως στα τέλη Μαΐου ότι θα ήθελε να είναι και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ σύμφωνα με νέα δημοσκόπησγ του Ινστιτούτου INSA η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο φύλλο της Τρίτης, η διαφορά μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) έχει περιοριστεί.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων CDU / CSU ανέρχεται στο 22%, δηλαδή 1,5% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, ενώ του SPD σε 25%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη. Από εκεί και πέρα, το ποσοστό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) διαμορφώνεται στο 11% και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στο 12%. Και τα δύο έχουν μείωση 0,5%. Το ποσοστό της Αριστεράς (Die Linke) παραμένει σταθερό στο 6,5% και των Πρασίνων (Die Gruenen) επίσης σταθερό στο 15%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν όλα μαζί 8,5% (+0,5).

To σχόλιο του Ινστιτούτου για τη δημοσκόπηση

Όσο για το πώς σχολιάζει το Ινστιτούτο τη δημοσκόπηση;

Ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ υποστήριξε ότι «το χάσμα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μικραίνει. Τόσο ο Άρμιν Λάσετ όσο και ο Όλαφ Σολτς μπορούν να γίνουν καγκελάριοι. Ο Σολτς όμως έχει περισσότερες επιλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού».

Επιστολικά ψηφίζει φέτος η Μέρκελ

Επιστολικά ψηφίζει σε αυτές τις εκλογές η απερχόμενη Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της.

«Η Καγκελάριος χρησιμοποιεί αυτή τη φορά το μέσο της επιστολικής ψήφου», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η κα. Μέρκελ έχει ήδη ψηφίσει ή όχι.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δεν θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά θα ψηφίσουν επιστολικά. Εάν η εκτίμηση επαληθευτεί, θα πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ.

Οι ψηφοφόροι δικαιούνται πάντως να ασκήσουν δια ζώσης το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς την προϋπόθεση να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αναρρώσει από τη νόσο ή να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ