«Γενεύη 2»: Απόσυρση πρόσκλησης του Ιράν

«Γενεύη 2»: Απόσυρση πρόσκλησης του Ιράν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απέσυρε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τη συμφωνία του Ιουνίου του 2012, την αποκαλούμενη “Γενεύη 1”, που αποτελεί τη βάση για τις νέες συνομιλίες.

«Δεδομένου ότι η Τεχεράνη επέλεξε να μην ακολουθήσει τη βασική συμφωνία, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε ότι η μονοήμερη συνάντηση του Μοντρέ θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν», είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, Μάρτιν Νεσίρκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Μουν είχε δηλώσει ότι η δημόσια διακήρυξη του Ιράν ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία της “Γενεύης 1” που προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, «δεν συνάδει» με τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νεσίρκι, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Ιανουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ