«Γαμψό ξίφος»: ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία καλούν τον Ερντογάν σε αυτοσυγκράτηση – «Μην στηρίζετε τις κουρδικές YPG» απαντά η Τουρκία

Η Τουρκία ζήτησε από τους συμμάχους της, κυρίως τις ΗΠΑ, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία αν και η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η Ουάσινγκτον τη στηρίζει για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως τις ΗΠΑ, ότι οι YPG ισοδυναμούν με το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τη Δύση) και ζητάμε μετ’ επιτάσεως από αυτούς να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει σήμερα να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στη Συρία, σε αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία έπειτα από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ και την πτώση ρουκετών στο τουρκικό έδαφος προερχόμενες από το συριακό.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK και τις YPG ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81. Οι οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή. Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό ξίφος», εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον θέσεων του PKK και των YPG στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 18 μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές στη Συρία. Από την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία σκοτώθηκαν χθες δύο άνθρωποι στην τουρκική πόλη Καρκαμίς.

Αποκλιμάκωση στη Συρία ζητούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι και να στηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. «Εξακολουθούμε να αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία του», πρόσθεσε.

Και η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και ότι θα απόσχει από «κάθε υπέρμετρη χρήση ισχύος» στη Συρία, όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απείλησε να αρχίσει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση εναντίον των Σύρων κούρδων μαχητών.

«Ελπίζουμε να πείσουμε τους τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταφύγουν στην χρήση υπέρμετρης ισχύος στη συριακή επικράτεια», ώστε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στον Τύπο ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Λαυρέντιεφ καταγράφεται δύο εικοσιτετράωρα αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

«Η Ρωσία εδώ και μήνες (…) κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει κάθε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», είπε ο κ. Λαυρέντιεφ, ο οποίος εκφράστηκε στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες απεσταλμένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη Συρία.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας κάλεσε να «συνεχιστεί η δουλειά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (…) για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», συμπεριλαμβανομένου «του κουρδικού ζητήματος».

Ο κ. Λαυρέντιεφ έκρινε επίσης ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να συμβάλει στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Η έκκληση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Έκκληση στην Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου έκανε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η κ. Μετσόλα σημείωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές, που βλέπουμε στη βόρεια Συρία και το Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κοστίζουν ακόμη περισσότερες ζωές και προκαλούν περισσότερο αιματοκύλισμα».

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα», προσέθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ