Γαλλικός Τύπος για Qatar Gate: Aκραία περίπτωση με γκρίζες ζώνες – «Σεισμός» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εκτενής είναι η κάλυψη στον γαλλικό Τύπο του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Qatar Gate στο οποίο εμπλέκεται η αντιπρόεδρός του Εύα Καϊλή. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, πώς «υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες που εγείρουν ερωτήματα», ενώ αποκαλύπτουν ότι «η έρευνα επιταχύνεται στις Βρυξέλλες».

Της Μαρίας Δεναξά

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «4 άτομα τα οποία κατηγορούνται φυλακίστηκαν, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος Εύα Καιλή»

Le Figaro, Η έρευνα για μια πιθανή επιχείρηση επιρροής από το Κατάρ οδήγησε σε αρκετές συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και της Ελληνίδας αντιπροέδρου της Βουλής Εύας Καϊλή, η οποία συνελήφθη “επ’ αυτοφώρω”, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς από την Παρασκευή, με περίπου 20 εφόδους και έξι συλλήψεις στις Βρυξέλλες και άλλες δύο στην Ιταλία. Από τη μία πλευρά, το πολύ πλούσιο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές, το προσωπικό και οι επικεφαλής των οργανώσεων. Το Εμιράτο θεωρείται ύποπτο από τη βελγική δικαιοσύνη, η οποία φροντίζει να μην αναφέρει το όνομά του, ότι ήθελε να “επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα”.

Την Κυριακή, τέσσερις από τους έξι ανθρώπους που συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες φυλακίστηκαν “για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά”. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος του οργάνου και μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Η 44χρονη πρώην τηλεπαρουσιάστρια δεν απολάμβανε την ασυλία που της παρέχει η ιδιότητά της, καθώς το αδίκημα διαπιστώθηκε ‘επ’ αυτοφώρω’. Μεγάλα ποσά μετρητών βρέθηκαν στο σπίτι της κατά τη διάρκεια έρευνας το βράδυ της Παρασκευής. Ο πατέρας της είχε συλληφθεί το ίδιο πρωί, όταν έφυγε από ένα ξενοδοχείο των Βρυξελλών έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, προέβη το βράδυ του Σαββάτου σε μια πρώτη κύρωση κατά της ευρωβουλευτού, ανακαλώντας όλα τα καθήκοντα που της είχε αναθέσει, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησής της στη Μέση Ανατολή. Κατόπιν αιτήματος της ομάδας Renew, όλοι οι φάκελοι στους οποίους συμμετείχε η εν λόγω αντιπρόεδρος θα σαρωθούν σύντομα. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πρασίνων, Philippe Lamberts, ζητούν την παραίτησή της. Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή τη Δευτέρα.

Ο Francesco Giorgi, σύντροφος της ευρωβουλευτού και σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται επίσης στη φυλακή. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην ευρωβουλευτή Pier-Antonio Panzeri, ο οποίος το 2019 έγινε ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης Fight Impunity, η οποία είναι αφιερωμένη στην “καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Στο σπίτι του υπήρχαν σακούλες που περιείχαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. Η σύζυγος και η κόρη του συνελήφθησαν στην Ιταλία. Ο πατέρας της Καϊλή, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων από τον περασμένο Νοέμβριο και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Βέλγου Marc Tarabella, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir και τη βελγική εβδομαδιαία εφημερίδα Knack.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί σεισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας. Έβαλε σε μεγάλη δυσκολία την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, τη μόνη που έχει εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Πολλοί άνθρωποι επαναλαμβάνουν τώρα την ταινία των τελευταίων εβδομάδων. Στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το θεσμικό όργανο επρόκειτο να ψηφίσει ένα ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Fifa στο Κατάρ, οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτάχθηκαν στην αρχή του ψηφίσματος πριν προσπαθήσουν να το αποδυναμώσουν. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που τελικά πραγματοποιήθηκε, η Καϊλή παρουσίασε το Κατάρ ως “ηγέτη στα εργασιακά δικαιώματα” και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι “δίνουν μάθημα’ το εμιράτο. Χιλιάδες μετανάστες (περίπου 6.500) έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό.

“Πρόκειται για το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ. Η φύση και η κλίμακά της ξεπερνούν κατά πολύ την κρίση παραίτησης της Επιτροπής Santer το 1999, το σκάνδαλο καπνού του Dalli και τα παντοειδή του Barroso και του Kroese”, σχολιάζει ο Alberto Alemanno, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο HEC. “Ο θεσμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό σάπιος. Και δεν θα είμαστε σε θέση να καθαρίσουμε τους στάβλους του Αυγεία”, δήλωσε ένας ευρωβουλευτής. Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ, ενώ οι Ευρωπαίοι, απογαλακτισμένοι από τη Ρωσία, επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, καταλήγει η ανταπόκριση.

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ‘η έρευνα επιταχύνεται στις Βρυξέλλες’

Le Monde, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, την Κυριακή, μεταδίδει η εκτενής ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.

Οι Βέλγοι ερευνητές και ο ανακριτής Michel Claise αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να σημειώσουν πρόοδο στην υπόθεση “Qatarargate” ή, κατά την πιο επίσημη ορολογία της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, στην προσπάθεια μιας “ύποπτης εγκληματικής οργάνωσης” να επηρεάσει τις πολιτικές της ΕΕ προς όφελος “ενός κράτους του Κόλπου”. [..] Μεταξύ άλλων, οι ανταποκριτές της ε/φ επισημαίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να κατασχέθηκαν από τους ερευνητές από την κα Καϊλή και τον κ. Panzeri, ο οποίος, όπως επιβεβαιώνουν διάφορες επαφές στη Le Monde, βρισκόταν “στην καρδιά” του κυκλώματος διαφθοράς. [..]

Η Roberta Metsola, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν παρούσα στην αστυνομική επιχείρηση του Σαββάτου, όπως ορίζει ο βελγικός νόμος. Επέστρεψε βιαστικά από τη Μάλτα και δεν έκρυψε την ανησυχία της. Η συντηρητική ευρωβουλευτής, η οποία έχει αναγάγει τον αγώνα κατά της διαφθοράς σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της ταυτότητας, αποφάσισε γρήγορα να αναστείλει την Εύα Καϊλή από τα καθήκοντά της: η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ήταν υπεύθυνη για την εκπροσώπησή της στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αποδεδειγμένου “σοβαρού παραπτώματος”, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ μπορούν να στερήσουν τον τίτλο της αντιπροέδρου μετά από ψηφοφορία που πρέπει να εγκριθεί από τα τρία πέμπτα των ψηφισάντων. Μετά από συζήτηση με τους επικεφαλής των ομάδων στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, η Roberta Metsola θα συγκαλέσει επίσημα τη Διάσκεψη των Προέδρων το επόμενο πρωί. [..] Από την πλευρά του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων του Renew, η θέση της Εύας Καϊλή θεωρείται ακόμη πιο αβάσιμη, καθώς διαγράφηκε την Παρασκευή από το κόμμα της, το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. “Το ερώτημα που όλοι θέτουν είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η υπόθεση”, δήλωσε ο Stéphane Séjourné, πρόεδρος της ομάδας Renew, “Αφορά την ομάδα S&D, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια μεμονωμένη περίπτωση”, δήλωσε ο Philippe Lamberts, συν-επικεφαλής των Πρασίνων. “Θα έβλεπα επίσης τη δεξιά πτέρυγα, επειδή το ΕΛΚ ήταν στην ίδια γραμμή με τους Σοσιαλιστές στο ψήφισμα για το Κατάρ, στο οποίο αντιτάχθηκε”, δήλωσε η Manon Aubry, πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL).

Γενικότερα, οι ευρωβουλευτές ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη ηθική στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει πραγματική έλλειψη ρύθμισης των δραστηριοτήτων των πρώην βουλευτών”, δήλωσε ένας πρώην βοηθός στη Le Monde. [..] Η Renew, η Αριστερά και οι Πράσινοι ζητούν τη δημιουργία μιας επιτροπής δεοντολογίας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά το πρότυπο της γαλλικής Haute Autorité pour la transparence de la vie publique (Ανώτατη Αρχή για τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής), σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Nathalie Loiseau (Renew). Η πρόταση που υποσχέθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen εξακολουθεί να αναμένεται.

Πέρα από την περίπτωση της Εύας Καϊλή – και άλλες που μπορεί να ακολουθήσουν; -θα χρειαστεί νέα συζήτηση για το Κατάρ, παρόλο που το Κατάρ ανέφερε μέσω Twitter ότι “απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να συσχετιστεί με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά”, αναφέρει η ανταπόκριση. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να οργανωθεί μια αποστολή ευρωβουλευτών στη Ντόχα, η οποία έχει προγραμματιστεί για δύο εβδομάδες από τώρα.

Προγραμματίστηκε επίσης συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για λιγότερο από 90 ημέρες. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση που απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου, πριν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών. Την 1η Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου ψήφισε ένα αναθεωρημένο κείμενο που επιτρέπει την εξαίρεση αυτή. Οι Εύα Καϊλή και Marc Tarabella, οι οποίοι δεν είναι μέλη της επιτροπής αλλά αντικαθιστούσαν απόντες συναδέλφους τους, συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ενέκριναν το κείμενο. [..] Αυτό και άλλα επεισόδια επανεξετάζονται τις τελευταίες 72 ώρες υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων. Πριν από τρεις εβδομάδες, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αρχή και η επικαιρότητα του ψηφίσματος συζητήθηκαν, σε τέτοιο βαθμό που η συντάκτρια του κειμένου, Manon Aubry, αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια ψηφοφορία για την προσθήκη της πρότασής της στην ημερήσια διάταξη. [..]

Το ερώτημα παραμένει, καταλήγει η ανταπόκριση: ποια ήταν η θέση της Γαλλίας; Το Elysée δεν φάνηκε να είναι υπέρ του ψηφίσματος, αλλά δεν άσκησε καμία πίεση. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Renew ψήφισαν μαζικά υπέρ του κειμένου.

Liberation, επισημαίνεται ότι στην υπόθεση της σύλληψης της αντιπροέδρου του ΕΚ Εύας Καϊλή, του πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri και πέντε συγγενών τους υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες που εγείρουν ερωτήματα. [..]

Το ερώτημα είναι από πού προήλθαν τα χρήματα και κυρίως για ποιο λόγο διερωτάται ο συντάκτης. Διότι αν το Κατάρ ή κάποια άλλη χώρα ήθελε να χρηματοδοτήσει ΜΚΟ ώστε να είναι λιγότερο σκληρή απέναντί τους, αυτό δεν απαγορεύεται από μόνο του. Αυτό που συνιστά αδίκημα είναι η μη δήλωσή του στις βελγικές φορολογικές αρχές. Αν, από την άλλη πλευρά, επρόκειτο για την εξαγορά ευρωβουλευτών, αυτό είναι άλλο θέμα. Για παράδειγμα, ο Panzeri, ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γύρισε την πλάτη τον Απρίλιο του 2019, λίγο πριν αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι το Κατάρ αποτελεί “σημείο αναφοράς” στον τομέα αυτό…

Ωστόσο, εκτός από την αναζήτηση μιας καλύτερης εικόνας πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναρωτιέται κανείς αν το Κατάρ δεν ξόδεψε τα χρήματά του ‘για λίγα’, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σχεδόν μηδενικές… Ομοίως, γιατί να δωροδοκήσει την Καϊλή; Βέβαια, είναι αντιπρόεδρος, αλλά η πραγματική της επιρροή αφορά μόνο την εσωτερική διαχείριση του Κοινοβουλίου και όχι τη νομοθετική ατζέντα. Ομοίως, εάν είναι υπεύθυνη για την εκπροσώπηση της Προέδρου του Κοινοβουλίου στη Μέση Ανατολή όταν η τελευταία δεν είναι διαθέσιμη, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εκπροσώπηση. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, έχει κάνει μια σειρά από δηλώσεις υπέρ του Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα “πρωτοπόρο στο εργατικό δίκαιο” από το βήμα του Κοινοβουλίου. Έχει όμως αυτό επηρεάσει τους συναδέλφους της, καθώς μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής; [..]

Αυτή η ‘επιδρομή’ εγείρει άλλα ερωτήματα, σχολιάζει στη συνέχεια το ρεπορτάζ. Από τη μία πλευρά, η έρευνα κινητοποίησε το βαρύ πυροβολικό της βελγικής δικαιοσύνης [..] η οποία χρησιμοποίησε τα μεγάλα μέσα (υποκλοπές, παρακολουθήσεις) που συνήθως προορίζονται για την τρομοκρατία και το διεθνές έγκλημα. Δεν είναι όμως σαφές γιατί δεν ενεπλάκησαν τα κοινοτικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ. Αρχικά, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν ΜΚΟ με έδρα το Βέλγιο, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο φυσιολογικό. Δεδομένου όμως ότι θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό είναι τουλάχιστον προβληματικό.

Από την άλλη πλευρά, η σύλληψη μιας ευρωβουλευτού που προστατεύεται από την κοινοβουλευτική της ασυλία προκαλεί έκπληξη. Ο βελγικός Τύπος, και όχι η εισαγγελία, ισχυρίζεται ότι η Καϊλή πιάστηκε “επ’ αυτοφώρω”, γεγονός που ουσιαστικά παραλύει την ασυλία της. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, φαίνεται ότι οι ερευνητές που ερεύνησαν το σπίτι, το οποίο είναι επίσης αυτό του συντρόφου της, Francesco Giorgi, ισχυρίζονται ότι βρήκαν “σακούλες με μετρητά” και συνέλαβαν τον πατέρα της βουλευτού, ο οποίος έφευγε από το σπίτι με μια “βαλίτσα με μετρητά”. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί “flagrante delicto” από την ίδια την ευρωβουλευτή, αλλά στοιχείο της έρευνας.

Περιέργως, το Κοινοβούλιο δεν ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έρευνα στο σπίτι ενός ευρωβουλευτή και δεν ενημερώθηκε για την τύχη του και τους λόγους της σύλληψής του. Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη ότι η αστυνομία μπορεί να έδρασε γρήγορα: κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Marc Tarabella το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κλήθηκε να παραστεί, κάτι που είναι ο κανόνας. Εάν αποδειχθεί ότι παραβιάστηκε η ασυλία, η όλη διαδικασία μπορεί να κηρυχθεί άκυρη.

Εν τω μεταξύ, η Εύα Καϊλή έχει ήδη διαγραφεί από το ελληνικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν γρήγορο, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι διαπραγματευόταν να ενταχθεί στη δεξιά Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές του 2024. Το πιο περίεργο είναι ότι η Roberta Metsola την απέβαλε από τις αντιπροσωπείες της, χωρίς καν να γνωρίζει για τι κατηγορείται και χωρίς να την έχει ακούσει. Όμως, για την απομάκρυνσή της από τη θέση της Αντιπροέδρου, απαιτείται η ψήφος των τριών πέμπτων των μελών του Προεδρείου, που εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, και η ψήφος των δύο τρίτων του συνόλου των ευρωβουλευτών, με απαρτία 50%.

Όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της υπόθεσης, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του Κοινοβουλίου στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς το Κοινοβούλιο καταπολεμά την ανελεύθερη παρέκκλιση και τη διαφθορά στην Ουγγαρία, πιέζοντας τα κράτη μέλη να παρακρατήσουν τη βοήθεια της ΕΕ, καταλήγει η ανταπόκριση.

Σκάνδαλο διαφθοράς στο ΕΚ: “Μια σοβαρή επίθεση στη φήμη” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, δηλώνει ο Paolo Gentiloni

Le Figaro (AFP) Η υπόθεση της φερόμενης διαφθοράς προς όφελος του Κατάρ, στην οποία εμπλέκονται εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος του Εύα Καϊλή, αποτελεί “σοβαρή επίθεση στη φήμη” του θεσμικού αυτού οργάνου, “μια ντροπιαστική και απαράδεκτη υπόθεση”, δήλωσε χθες Κυριακή ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni σε εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού Rai. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούσε πάντοτε αιχμή του δόρατος όσον αφορά τα δικαιώματα, πιθανώς δεν του έχουν δοθεί επαρκείς εξουσίες, αλλά όσον αφορά τις αρχές αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς. Εάν επιβεβαιωθεί ότι κάποιος έλαβε χρήματα για να προσπαθήσει να επηρεάσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, νομίζω ότι θα πρόκειται πραγματικά για μια από τις πιο δραματικές υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων ετών”, πρόσθεσε ο Ιταλός επίτροπος.

Σκάνδαλο διαφθοράς στο ΕΚ – Συνέντευξη του ειδικού σε ευρωπαϊκά θέματα Olivier Costa

Les Echos, Ο Olivier Costa, ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, έδωσε τη δική του ανάλυση για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Παρασκευή. Το θεσμικό αυτό όργανο, το οποίο υστερεί σε σχέση με την Επιτροπή όσον αφορά τη δεοντολογία, πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες του, τόνισε, ενώ επιπλέον πρότεινε να να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2024.

Ερ.: Σας εξέπληξαν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών;

Απ. Πρόκειται για μια ακραία περίπτωση, πρωτοφανή ως προς το εύρος της και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Υπήρξαν βέβαια και στο παρελθόν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά οι εμπλεκόμενοι ήταν πιο διακριτικοί. Με έναν ευρωβουλευτή ύποπτο για αποδοχή χρημάτων από τρίτη χώρα για να ξεπουλήσει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αυτό αγγίζει τα όρια της κατασκοπείας ή της προδοσίας.

Ερ. : Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει από τη Δευτέρα στην ολομέλεια, τι περιμένετε από τις συζητήσεις;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα, υπήρξε ήδη μια πολύ γρήγορη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ, το ελληνικό κόμμα της ευρωβουλευτού, το οποίο την διέγραψε, καθώς και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούσε να της αφαιρέσει τον τίτλο της αντιπροέδρου, αλλά της αφαίρεσε τις εξουσίες της. Έτσι το Κοινοβούλιο κατάλαβε ότι κάτι πολύ σοβαρό συνέβαινε. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φόβο για σκάνδαλο στο θεσμό. Πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, διαφορετικά τα επιχειρήματα των εχθρών της δημοκρατίας θα ενισχυθούν. Χωρίς αποφασιστική δράση, πόσο αξιόπιστο θα είναι το Κοινοβούλιο όταν καταγγέλλει τη διαφθορά στην Ουγγαρία; Το θεσμικό όργανο πρέπει να επανεξετάσει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. [..]

Ερ.: Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν σε δεκαοκτώ μήνες. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων;

Απ.: Σίγουρα. Στην περίπτωση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, πρώην παρουσιάστριας της τηλεόρασης, είναι πιθανό να επιλέχθηκε περισσότερο για τη δημοτικότητά της παρά για τις γνώσεις της στα ευρωπαϊκά θέματα. Στο μέλλον, οι κατάλογοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν άτομα που αναγνωρίζονται για τις ικανότητές τους, για το έργο που έχουν επιτελέσει στην περίπτωση των απερχόμενων ευρωβουλευτών [..]. Θα ήταν υγιές για τα ευρωπαϊκά κόμματα να μπορούν να απορρίπτουν τις κάπως αμφίβολες υποψηφιότητες που προτείνονται από τα εθνικά κόμματα που ανήκουν σε αυτά, ιδίως αυτές των ατόμων που έχουν ήδη καταδικαστεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ