Γαλλία: Σύρος παντρεμένος με Σουηδή και πατέρας ενός 3χρονου είναι ο 32χρονος που μαχαίρωσε παιδιά στο πάρκο

Συγκλονισμένη η Γαλλία παρακολουθεί τις εικόνες από την αιματηρή επίθεση στο Ανεσί, με τον πρόεδρο Μακρόν να την χαρακτηρίζει “επίθεση απόλυτης δειλίας”. Ο δράστης συνελήφθη και δήλωσε ότι είναι πρόσφυγας από την Συρία.

Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: Σε κρίσιμη κατάσταση τρία παιδιά – Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του δράστη

Σύμφωνα με τα στοιχεία ταυτότητας που δήλωσε ο συλληφθείς, γεννήθηκε το 1991, είναι Σύρος, έχει κάνει αίτηση ασύλου και  είναι άγνωστος στις αρχές, δηλαδή δεν τις έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κάποιον λόγο, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.  Έχει αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία, είναι παντρεμένος με Σουηδέζα και πατέρας ενός τρίχρονου παιδιού. Ο Σύρος δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και τα κίνητρά του δεν είναι σαφή, δήλωσε στο Ρόιτερς, πηγή που παρακολουθεί την  έρευνα.

Όταν συνελήφθη φορούσε έναν χριστιανικό σταυρό. «Στο αίτημά του για άσυλο στη Γαλλία δεν υπήρχε συμπληρωμένος ο λόγος, για τον οποίον υπέβαλε το αίτημα, ούτε περιέγραφε τον σκοπό του. Η αίτησή του πάντως ήταν νομότυπη και βάσει του Δικαίου της ΕΕ μπορούσε να μην συμπληρώσει αυτά τα δύο στοιχεία στην αίτηση, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. Έχοντας το καθεστώς του Σύρου πρόσφυγα στη Σουηδία, μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός του χώρου Σένγκεν.

Μετά την σύλληψή του παραμένει ήρεμος. Κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Line Bonnet-Mathis, είναι ένας άστεγος που «δεν έχει ψυχιατρικό ιστορικό». Ωστόσο μέχρι στιγμής οι αρχές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μακρόν

“Παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ”, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Ο άνδρας επιτέθηκε σε παιδιά περίπου τριών ετών που βρίσκονταν σε παιδική χαρά στο μεγάλο πάρκο που γειτνιάζει με τη λίμνη του Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία. Δύο παιδιά και ένας ενήλικας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα δύο παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτή τη στιγμή αξιολογείται αν η επίθεση έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα ή όχι, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

“Συνέβη στις 10:45 σήμερα το πρωί, με μαχαίρι”, κοντά στον κήπο της Ευρώπης, πολυσύχναστο πάρκο που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης του Ανεσί, ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία, που είχε ανακοινώσει προηγουμένως προσωρινό απολογισμό οκτώ τραυματιών. Ο άνδρας, “πήδηξε (μέσα στην παιδική χαρά), άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ’ επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως λέγεται Φερντινάν στο BFM TV.

“Μαμάδες έκλαιγαν, όλοι έτρεχαν”, δήλωσε ο Ζορζ, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας και ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αρκετούς αστυνομικούς να εξουδετερώνουν ένα άτομο σε πάρκο.

Ο υπουργός εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αντέδρασε αμέσως στο Twitter: “Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν από άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σε πλατεία στο Ανεσί. Το άτομο συνελήφθη χάρη στην ταχεία επέμβαση των δυνάμεων της τάξης”.

Η επίθεση

Κέντρο διαχείρισης κρίσης συστάθηκε στη νομαρχία της Άνω Σαβοΐας, η οποία έθεσε επίσης σε λειτουργία μηχανισμό πληροφοριών για το κοινό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Dauphiné libéré, τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομειακό κέντρο Annecy Genevois και οι μάρτυρες οδηγήθηκαν σε κτίριο κοντά στο σημείο της επίθεσης, η περιοχή της οποίας αποκλείστηκε από σημαντική αστυνομική δύναμη.  Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο BFM TV, μετά την επίθεση, ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει από την παιδική χαρά και επιτέθηκε σε άλλον ενήλικα προτού συλληφθεί, από την αστυνομία.
Στο Παρίσι, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην Εθνοσυνέλευση. Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ ζήτησε να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού “για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους”, έπειτα από αυτή την “πολύ σοβαρή” επίθεση.

Ο πολιτικός κόσμος.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Ζεράλ Νταρμανέν αναμένονται επί τόπου, δήλωσαν συνεργάτες τους στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
“Τρομακτική επίθεση σήμερα το πρωί στο Πακιέ στο Ανεσί. Όλες οι σκέψεις μου στα θύματα και τις οικογένειές τους”, έγραψε στo Twitter ο δήμαρχος Φρανσουά Αστόργκ, καλώντας το κοινό να αποφύγει την περιοχή του Πακιέ.

“Η φρίκη μας κατέλαβε όλους”, έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αναγέννηση (προεδρική πλειοψηφία) στην Εθνοσυνέλευση Ορόρ Μπερζέ, ενώ ο Ερίκ Σιοτί (Οι Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά) έκανε λόγο για “τεράστια συγκίνηση και μεγάλη οργή”.
“Η έρευνα θα προσδιορίσει τις περιστάσεις, όμως φαίνεται πως ο δράστης είχε το ίδιο προφίλ το οποίο βρίσκουμε συχνά στις επιθέσεις αυτές. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα χωρίς αφέλεια, με δύναμη και διαύγεια”, είπε ακόμη, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.  “Πώς είναι δυνατό; Επίθεση σε παιδιά! Να τα χτυπάνε με μαχαίρι! Η καρδιά μας ράγισε που το ζήσαμε”, είπε από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία, ριζοσπαστική αριστερά).
“Φρίκη και τρόμος”, είπε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά).

Δείτε την περιοχή που έγινε η επίθεση στο βίντεο:

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ του Ατρομήτου, Λε Ταλέκ, ανέβασε βίντεο στο Instagram, όπου περιγράφει όσα έγιναν στην παιδική χαρά.

«Έτρεχα κατά μήκος της άκρης της λίμνης όταν ξαφνικά είδα δεκάδες ανθρώπους να έρχονται γρήγορα προς το μέρος μου από την αντίθετη κατεύθυνση. Αναρωτήθηκα τι συνέβαινε. Μια μητέρα μού φώναξε: “Τρέξτε, τρέξτε, υπάρχει κάποιος που μαχαιρώνει τους πάντες! Μαχαιρώνει παιδιά, τρέξτε, τρέξτε!”», περιγράφει ο Λε Ταλέκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ