Γαλλία – Πρωτομαγιά: Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού – Επίθεση στην Louis Vuitton

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει τελειώσει. Ωστόσο συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίστηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.

Επίθεση στην Louis Vuitton

Η πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα το πρωί, έκαναν γνωστό οι οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη γι’ αυτές τις δύο χωριστές δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο ήταν σήμερα κλειστό

Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα) από «μια τριανταριά» ακτιβιστές και διήρκεσε «γύρω στα δέκα λεπτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να στοχοθετήσει τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή.

«Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασυνδικαλιστική πορεία της Πρωτομαγιάς που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) από την πλατεία της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο δάσος της Βουλώνης, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του Παρισιού και αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση “Basquiat x Warhol, à quatre mains”.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, η διάσημη παρισινή πλατεία Βαντόμ έγινε επίσης στόχος από την οργάνωση Dernière rénovation.

Οι «έξι πολίτες» που συμμετείχαν στη δράση «συνελήφθησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κίνησης.

Γύρω στο μεσημέρι, έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Στην ίδια πλατεία, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία της, έγινε επίσης στόχος η πρόσοψη του ξενοδοχείου Ritz, στην οποία οι ακτιβιστές έριξαν επίσης μπογιά.

«Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Προστατεύοντας τους υπερπλούσιους, κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνησή μας αποσταθεροποιεί τους πιο φτωχούς ανάμεσά μας», κατήγγειλε επιτιθέμενη επίσης «στην άδικη μεταρρύθμιση των συντάξεων», «ένα κλιματοκτόνο νόμο».

«Ωθώντας το εργατικό δυναμικό να εργάζεται δύο χρόνια περισσότερο, (η κυβέρνηση) υποστηρίζει μια οικονομία του παραγωγισμού και της ρύπανσης, η οποία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ξεχαρβαλώνει τα οικοσυστήματα», προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ