Γαλλία: Πρωτοφανείς εικόνες στα βενζινάδικα – Το 30% των πρατηρίων έχουν κλείσει γιατί «στέγνωσαν» από καύσιμα

Ταλαιπωρία για εκατομμύρια οδηγούς στη Γαλλία, καθώς η μεγάλη απεργία στα διυλιστήρια της χώρας έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στα βενζινάδικα.

Της Μαρίας Δεναξά

Το 30% των πρατηρίων στη Γαλλία έχουν κλείσει, καθώς έμειναν από καύσιμα εξαιτίας απεργίας των εργαζομένων της Total Energies και Εxxon.  Oι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση 10% για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.  Κατά 50% έχουν μειωθεί τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Έξω από τα πρατήρια καυσίμων σχηματίζονται ατελείωτες ουρές.

Η Τotal Energies καλεί σε διαπραγμάτευση τα συνδικάτα υπό την προϋπόθεση να σταματήσει η απεργία.  Και η Exxon προτείνει συνάντηση με τα συνδικάτα.

«Δεν υπάρχει πια βενζίνη, είχε ουρά». «Είχε τεράστια ουρά 4-5 χιλιομέτρων (υπήρχαν αυτοκίνητα) ακόμη και στην λωρίδα για τα έκτακτα περιστατικά που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δουλεύουμε με φόβο να μην έχει βενζίνη. Δεν είναι φυσιολογικό».  «Είδα ότι είχε βενζίνη και σταμάτησα. Βλέπουμε το ρεζερβουάρ που μειώνεται και πανικοβαλλόμαστε». Αυτά αναφέρουν πολίτες που δυσκολεύονται να δίνουν «μάχη» για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα.

Στο BFM TV μίλησε ο Ζαν Μαρκ Ντουράν, Διευθυντής Ευρώπης για τα διυλιστήρια ΤotalEnergies.

Ερωτηθείς εάν Τotal Energies είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, απάντησε: «Aπόλυτως υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι αποκλεισμοί. Το είπαμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαστε απόλυτα διαθέσιμοι να διαπραγματευτούμε αλλά θέλουμε αυτοί που δηλητηριάζουν τη ζωή των Γάλλων, να σταματήσουν».

«Έως τώρα όχι, αλλά την περιμένουμε με ανυπομονησία», είπε, όταν ρωτήθηκε εάν έχουν κάποια απάντηση από τα συνδικάτα και κυρίως από τη CGT.

«Τρία στα δέκα πρατήρια καυσίμων δεν έχουν καύσιμα στη Γαλλία. 1 στα 2 στη βόρεια Γαλλία. Η κυβέρνηση είναι καθησυχαστική. Σύμφωνα με την (πρωθυπουργό) Ελίζαμπεθ Μπορν είναι θέμα ημέρων για να βελτιωθεί η κατάσταση χάρη στη διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων. Από την άλλη πλευρά (το συνδικάτο) CGT και η ΤOTAL θα μπορούσαν να ξαναβρούν τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την ώρα στα πρατήρια υγρών καυσίμων επικρατεί ένταση» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο LCI στο ρεπορτάζ του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ