G20: Το κείμενο απόφασης θα καταδικάζει την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G20 θα δείχνει ότι «η πλειοψηφία» των χωρών-μελών του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στο Μπαλί.

«Θεωρώ πως θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σύνοδος της G20, που άρχισε σήμερα και διεξάγεται ως αύριο στο ινδονησιακό τροπικό νησί, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση ηγετών των μεγάλων οικονομιών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μεγάλος απών της συγκέντρωσης αυτής είναι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις.

«Κλείστηκε συμφωνία χθες (Δευτέρα) το βράδυ σε επίπεδο ‘σέρπας’ (σ.σ. των επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών) για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής.

Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή.

Τον κ. Πούτιν, που προτίμησε να μην πάει στο Μπαλί, εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ