Φυσικό αέριο: Πιέσεις έξι χωρών και της Ελλάδας στην Κομισιόν για χαμηλότερο πλαφόν

Πιο χαμηλό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου φέρονται να ζητούν επτά χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες στους κόλπους των 27 ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, μετά από συμβιβαστική πρόταση που έχει υποβάλει η προεδρεύουσα Τσεχία.

Φυσικό αέριο: Σε δύο «μπλοκ» χωρισμένη η ΕΕ για το πλαφόν – Οι εκτιμήσεις για το συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το έγγραφο τα κράτη-μέλη θεωρούν ότι πρέπει να επιβληθεί ένα πιο αποτελεσματικό πλαφόν για να μπορούν να προστατεύονται καλύτερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Θεωρούν επίσης ότι το πλαφόν που προτείνεται και κυρίως ο μηχανισμός με βάση τον οποίον θα τεθεί το πλαφόν δεν πρόκειται ποτέ να ενεργοποιηθούν.

Μεταξύ των χωρών είναι η Ελλάδα η Ιταλία και το Βέλγιο. Η πρόταση που κάνουν οι επτά είναι το πλαφόν να κινείται ανάλογα με τα επιτόκια σε βασικούς διεθνείς κόμβους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ψηλό το όριο για το φυσικό αέριο, αποτελεί βάση συζήτησης

Μεταξύ άλλων οι επτά προτείνουν :

– Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής να καθοριστεί με βάση τιμή αναφοράς και ως παράδειγμα αναφέρονται τα 160 ευρώ
– Το υπόλοιπο 25% να κινείται με βάση ένα σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
– Να καταργηθούν τα χρονικά όρια
– Να καταργηθεί ο δεύτερος ου όρος της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Φυσικό αέριο: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν, προς νέο Συμβούλιο – Τι αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές για την πρόταση των «15»

Η πρόταση της Επιτροπής είναι οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης. Οι διαφορές είναι πολλές μεταξύ των «27» και απειλούν να «στείλουν» ακόμη και στο 2023 την πολυπόθητη συμφωνία.
Οι επτά θεωρούν ότι τα όρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δυσλειτουργικά. Από την άλλη χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που βλέπουν τις κινήσεις αυτές με καχυποψία και άρνηση. Δεν είναι ακόμα σαφής η θέση της Γαλλίας.

Η Τσεχία, που προεδρεύει για ένα μήνα ακόμα ΕΕ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η επιτροπή στα 264 ευρώ, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Προτείνει παράλληλα μείωση του χρονικού ορίου από τις δύο εβδομάδες σε πέντε ημέρες. Ωστόσο, αν και συμβιβαστική, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις χώρες που ζητούν μια πιο ρεαλιστική λύση.

Αν στις 13 Δεκεμβρίου δεν βρεθεί κοινός τόπος, θα ακολουθήσει ακόμα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών για τις 19 Δεκεμβρίου ενω δεν αποκλείεται το θέμα να πάει και σε επίπεδο ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ