Φυσικό αέριο: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει την λειτουργία του για τρεις μέρες στις 31 Αυγούστου

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει πάλι την λειτουργία του για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται να συγκεντρώσει αποθέματα σε φυσικό αέριο, και πασχίζει να βρει τρόπους για να εξοικονομήσει ενέργεια, ενόψει του χειμώνα.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας.

Πρόκειται για μία μη προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό, ο οποίος διατρέχει τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Γερμανία. Η ανακοίνωση βαθαίνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη, αντιπαράθεση η οποία έχει ήδη εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ έχει φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής δελτίων στην κατανάλωση και τον κίνδυνο ύφεσης.

Η Γκάζπρομ ισχυρίστηκε ότι η τριήμερη διακοπή οφείλεται στο ότι ο μοναδικός συμπιεστής που έχει απομείνει στον αγωγό, χρειάζεται συντήρηση. Ωστόσο η κίνηση πλήττει ευθέως τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του συγκεκριμένου αγωγού, για να διασφαλίζει τη λειτουργία της βιομηχανίας της.

Η διακοπή αυτή έρχεται μετά από την δεκαήμερη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου, λόγω προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης που έγινε τον περασμένο μήνα και δημιουργεί ανησυχίες ως προς το κατά πόσον η Ρωσία θα επαναλάβει την προμήθεια φυσικού αερίου, η οποία έχει μειωθεί προς την Ευρώπη, από τον περασμένο Ιούνιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ