Πούτιν σε Μακρόν: Κίνδυνος τεράστιας πυρηνικής καταστροφής στην Ζαπορίζια

Στην ανάγκη να σταλεί το συντομότερο δυνατό στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), συμφώνησαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και Ρωσίας, αλλά οι εκκρεμότητες στον μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, είναι πολλές, όπως τα συνεχιόμενα πλήγματα, για την πατρότητα των οποίων αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν. Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.

Κατά την συνομιλία των δύο ηγετών, ο Πούτιν εξεφρασε παράπονα για τα συνεχιζόμενα εμπόδια στην προώθηση ρωσικών ειδών διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Τα Ηλύσια Πεδία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν “υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ”.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό, μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ