«Φλέγεται» η Ουκρανία: Δεύτερο «κύμα» πληγμάτων από τη Ρωσία – Δεκάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δέχεται ολομέτωπη επίθεση και όπως λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι δέχονται ένα δεύτερο κύμα πληγμάτων, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί στρατιώτες και οι άμαχοι.

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης, με το Κίεβο να αναφέρει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν 50 Ρώσοι.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσει ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ουκρανία

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Ουκρανία

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Είναι μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

“Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις”, τόνισε ο Κουλέμπα.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Φωτογραφίες από τις συλλήψεις Ρώσων στρατιωτών

Τις φωτογραφίες δύο Ρώσων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στα ουκρανικά εδάφη έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί, για να επιβεβαιώσουν ότι αμύνονται στις επιθέσεις της Μόσχας.


Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο μέχρι στιγμής για κατάρριψη 7 ρωσικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου. Ενώ σημειώνεται ότι υποστηρίζουν ότι έχουν κάψει και 4 άρματα μάχης. Πέρα από τους συλληφθέντες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αναφέρουν και αρκετές απώλειες στη ρωσική πλευρά.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία – Έκανε λόγο για “ναζιστική εισβολή”

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σε τηλεοπτική δήλωση πριν από λίγο ότι η χώρα του διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία.

Ζήτησε από το κοινό να υποστηρίξει τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων παίρνοντας όπλα και προετοιμαζόμενοι για μάχη και υποσχέθηκε να άρει τις προσωπικές κυρώσεις, τις οποίες είχε επιβάλει προηγουμένως, από οποιονδήποτε επιθυμεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν παρόμοια με ναζιστική εισβολή. Ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Νεκρό αγόρι από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε, όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Από το πρωί στο Χάρκοβο επικρατεί πανικός καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε τρόπο.

Η στιγμή που πύραυλος Κρουζ χτυπά αεροδρόμιο στα δυτικά της χώρας

Βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονται από νωρίς το πρωί σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή που ένας πύραυλος Κρουζ «χτυπά» το αεροδρόμιο της πόλης Ιβάνο Φρανκίβσκ στα δυτικά της Ουκρανίας, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Novosti.

Στο βίντεο φαίνεται ένα βλήμα να πετά πάνω από το κτίριο του αεροδρομίου, και στη συνέχεια να προκαλεί έκρηξη.

Κάηκαν 4 ρωσικά άρματα μάχης

Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, 4 άρματα μάχης των Ρώσων κάηκαν στην παράκαμψη της πόλης του Χάρκοβο.

Επίσης, τονίζεται από την ουκρανική πλευρά ακόμη ένα αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας καταστράφηκε στην περιοχή Kramatorsk, συνολικά πρόκειται για το έκτο αεροσκάφος που υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν.

Το σύνθημα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το φυτίλι του πολέμου άναψε. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, εκρήξεις και βομβαρδισμοί σημειώνονται στις μεγάλες πόλεις, ενώ η επίθεση της Ρωσίας είναι ολομέτωπη.

Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στα καταφύγια για να προστατευθούν ενώ άλλοι εγκαταλείπουν την χώρα με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν τεράστιες ουρές. Ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 10 εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία

Η στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει το σύνθημα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία / EPA
Ουκρανοί απομακρύνονται από την Μαριούπολη – Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές / Reuters
Ρωσικά άρματα μάχης εισβάλλουν στην Μαριούπολη / Reuters
Ουκρανοί σχηματίζουν ουρές για επιβιβαστούν σε λεωφορείο και να φύγουν από το Κίεβο / Reuters

Μία γυναίκα γεμάτη αίματα στο Χάρκοβο

Μία μητέρα με το παιδί της εγκαταλείπουν με λεωφορείο το Λουχάνσκ / AP
Ουκρανοί απομακρύνονται από το Κίεβο – Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα / EPA
Αναμονή στα βενζινάδικα / EPA
Αστυνομικοί εξετάζουν βλήμα που έπεσε σε δρόμου του Κιέβου / Reuters
Φωτιά και μαύρος καπνός έπειτα από βομβαρδισμούς στην Μαριούπολη / Reuters

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου – “Γκρεμίζεται” το ρούβλι

Στα… ύψη έφτασε η τιμή του φυσικού αερίου, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η τιμή του έχει σπάσει το φράγμα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σήμερα το βασικό ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (το οποίο αποτελεί συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη) εκτοξεύθηκε κατά 41% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Δεκεμβρίου.

φυσικό αέριο

Πάνω από τα 100 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο έως τα 103,78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου του 2014 και κινούνταν στα 103,18 το βαρέλι στις 10:30 ώρα Ελλάδας, με άνοδο κατά 6,34 δολάρια ή 6,5%.

πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άλμα κατά 5,48 δολάρια, ή 6%, στα 97,58 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν στα 98,46 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου του 2014.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του 2022 λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, διαταράσσοντας την τροφοδοσία.

Ρωσία: Βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε ξανά σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) κατέγραψε πτώση 13,97% ενώ ο δείκτης RTS (σε δολάρια) σημείωσε βουτιά 20,16%.

Ρωσία: Κατακρημνίστηκε το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις.

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60.

Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 26% στις 906,96 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020.

Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 22% στις 2.419,0 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ