Φίλης στον Realfm 97,8: Προσεκτικό «άνοιγμα» Ερντογάν στην Δύση εξαιτίας της οικονομίας

Για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, την θέση της στο μεταναστευτικό αλλά και τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Να σας πω ότι η χθεσινή ακαριαία, για τα δεδομένα της Τουρκίας αντίδρασης, που είχαμε Τούρκους στρατοχωροφύλακες να καλούν πίσω πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου έχει την εξήγηση της. Και κυρίως έχει να κάνει με την πρόθεση της Τουρκίας για ένα χρονικό διάστημα -το οποίο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε, μπορεί να είναι μικρό, μπορεί να είναι μεγάλο- να δείξει μία άλλη στάση, ότι υιοθετεί μία άλλη στάση απέναντι στην Ελλάδα», είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει υπόψη του ότι έχει το «πιο εθνικιστικό και ακραίων πεποιθήσεων κοινοβούλιο» όλων των εποχών στην Τουρκία αλλά και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

«Ο Ερντογάν, εκτός αν θέλει να οδηγήσει την χώρα του σε χρεοκοπία και τον ίδιο στον γκρεμό, θα πρέπει να κάνει και να πάρει και δυσάρεστες αποφάσεις στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό και την Δύση», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης και συνέχισε: «Ο Ερντογάν κάνει ένα άνοιγμα προς τη Δύση που είναι προσεκτικό».

Επιπλέον εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ σε μία λογική διαπραγμάτευσης με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι σήμερα το αρνούνταν.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ