Φίλης στον Realfm 97,8: Λίγες οι πιθανότητες να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Γάζα

Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και αναλυτής ειδικών θεμάτων, Γιώργος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου δήλωσε «αν κάποιος θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, βρήκε τον πιο πρακτικό και δραματικό τρόπο για να το κάνει. Νομίζω ότι πλέον η κλιμάκωση, δυστυχώς, έχει περισσότερες  πιθανότητες από το να αποκλιμακωθεί η κατάσταση». «Είμαστε σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη φάση που πιθανότητα να έχουμε κλιμάκωση, επαναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη από το να έχουμε αποκλιμάκωση»

«Δεν είναι παράξενο ότι η συνάντηση του Αμάν που είχε οριστεί για αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο καθένας θα περιχαρακωθεί γύρω από τα βασικά του συμφέροντα, οι Άραβες που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δικαιολογήσουν μια τέτοια πολιτική στο εσωτερικό της χώρας τους, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κύμα κατά του Ισραήλ στις αραβικές χώρες» πρόσθεσε.

«Μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να έχουμε κάποια ένδειξη για το τι ακριβώς έγινε. Σίγουρα το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που μας λέει ότι ήταν μεγάλο σύστημα εκρηκτικών που χτύπησε το νοσοκομείο. Οι Ισραηλινοί λένε τα δικά τους, η Χαμάς λέει τα δικά της. Οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί να είναι πραγματικότητα, το έχουμε δει και στον πόλεμο στην Ουκρανία» σημείωσε ο κ. Φίλης.

«Η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν είναι συνεπέστατη με το ιδεολόγημα του. Θέλει να το παίξει “πατερούλης” του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου, επένδυσε σε πολιτικό επίπεδο σε έναν ακραιφνή αντισιμιτισμό. Ο κ. Νταβούτογλου κάνει δηλώσεις στο ίδιο επίπεδο, άρα σίγουρα όταν φτάσουν οι σχέσεις Ανατολής – Δύσης η Τουρκία θα πρέπει να πάρει θέση και εκεί θα έρθει το αντίτιμο από τον αντιπαλό της, αυτό λέγαμε για την Ουκρανία, και το ίδιο στον υπερθετικό βαθμό λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή» επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ