Φιλιππίνες: Σκότωσαν ραδιοφωνικό παραγωγό κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο Facebook

Ένοπλος άνδρας εισέβαλε σήμερα (05/11) στο στούντιο ενός 57χρονου ραδιοφωνικού παραγωγού στις Φιλιππίνες και τον πυροβόλησε ενώ το πρόγραμμα μεταδιδόταν ζωντανά με βίντεο μέσω Facebook.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Juan Jumalon πυροβολήθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής ενώ βρισκόταν στο στούντιο που διατηρούσε στο σπίτι του, στην πόλη Calamba στην επαρχία Misamis Occidental των Φιλιππίνων.

Το συγκλονιστικό βίντεο της επίθεσης έδειχνε τον δημοσιογράφο να κοιτάζει κάτι μακριά από την κάμερα, προτού ηχήσουν οι πυροβολισμοί. Στη συνέχεια και όσο ακούγεται μουσική εκείνος πέφτει τραυματισμένος από την καρέκλα του. Σύμφωνα με τη Daily Mail, o θάνατος του 57χρονου διαπιστώθηκε στο δρόμο προς το νοσοκομείο. 

Ο δράστης, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, εμφανίζεται στη συνέχεια να αρπάζει το χρυσό περιδέραιο του θύματός του προτού τραπεί σε φυγή με ένα μηχανάκι μαζί με έναν συνεργό του που περίμενε έξω από το σπίτι του κ. Jumalon.

Πλέον διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό του ένοπλου και για να διαπιστωθεί η φύση της επίθεσης. Ο Πρόεδρος Ferdinand Marcos Jr καταδίκασε σθεναρά την επίθεση και είπε ότι έδωσε εντολή στην εθνική αστυνομία να εντοπίσει και να συλλάβει τους δολοφόνους.

«Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους δεν θα γίνουν ανεκτές στη δημοκρατία μας και όσοι απειλούν την ελευθερία του Τύπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους», ανέφερε σε δήλωσή του.

Για δεκαετίες οι Φιλιππίνες θεωρούνται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους δημοσιογράφους στον κόσμο.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων, ένας φορέας παρακολούθησης της ελευθερίας του Τύπου, δήλωσε ότι ο κ. Jumalon ήταν ο 199ος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στη χώρα από το 1986 – τη χρονιά που επέστρεψε η δημοκρατία στη χώρα.

Ο δράστης δεν εμφανίστηκε στη ζωντανή ροή του Facebook, αλλά η αστυνομία είπε ότι ελέγχει εάν οι κάμερες ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένες στο σπίτι και στα σπίτια των γειτόνων κατέγραψαν κάτι.

Το 2009, μέλη μιας ισχυρής πολιτικής φατρίας και οι συνεργάτες τους σκότωσαν 58 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 32 εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, σε μια επίθεση τύπου εκτέλεσης στη νότια επαρχία Μαγκουιντανάο. Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε δημοσιογράφους στην πρόσφατη ιστορία.

Παρόλο που η μαζική δολοφονία συνδέθηκε αργότερα με μια βίαιη εκλογική αντιπαλότητα, κοινή σε πολλές αγροτικές περιοχές, ανέδειξε τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις Φιλιππίνες.

Η παράνομη οπλοφορία, οι «ιδιωτικοί στρατοί» που ελέγχονται από ισχυρές φυλές και αδύναμες αρχές επιβολής του νόμου σε αγροτικές περιοχές είναι μερικά από εκείνα που απειλούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήττεται από τη φτώχεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ