FBI: Έτσι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ στις ΗΠΑ

Αρχεία που σχετίζονται με τα ταξίδια της Βασίλισσας Ελισάβετ στις ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Τα έγγραφα αφορούν τη δεκαετία 1980-1990 δείχνουν πως το FBI, το οποίο βοήθησε στη διασφάλιση της ασφάλειάς της κατά τις επισκέψεις της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Ήθελαν να την σκοτώσουν στη γέφυρα Golden Gate

Η μεγάλη απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983  έναν μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια: «Επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate στο Royal Yacht Britannia όταν περνούσε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι», αναφέρει το έγγραφο. Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε σχεδιάσει να «κλείσει τα πεζοδρόμια στη γέφυρα Golden Gate όσο πλησιάζει το γιοτ». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε κανονικά. Ταυτόχορνα, σημειώνεται ότι δεν δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες για συλλήψεις από το FBI.

Οι άλλες προσπάθειες

Άλλο σημείωμα σχετικό με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991, αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Το 1970 υποστηρικτές του IRA προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε η Ελισάβετ δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, και το 1981, ο IRA είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην βόρεια Σκωτία. Όπως προκύπτει ήταν πολλές οι απόπειρες -κυρίως απο τον IRA- κατά της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 96 της χρόνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ