FAZ: “Νέα αρχή” για το Βερολίνο

Χωρίς εμάς δεν θα αλλάξει τίποτα στο Βερολίνο, δηλώνουν οι Πράσινοι, οι οποίοι συμφώνησαν τελικά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά (Die Linke), γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ομόφωνη ήταν η χτεσινοβραδινή απόφαση των Πρασίνων του Βερολίνου να ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη οι σχετικές συνομιλίες υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι είχαν προτείνει ήδη προεκλογικά συγκυβέρνηση των τριών, ενώ έχει συμφωνήσει επίσης και το κόμμα της Αριστεράς.

“Κυβέρνηση χωρίς τους Πράσινους δεν είναι νοητή” στο Βερολίνο, δήλωσαν πριν την ψηφοφορία οι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Μπετίνα Γιάρας και Ραμόνα Ποπ. Αυτή δε τη φορά, αντίθετα από ό,τι πριν πέντε χρόνια, βλέπουν περισσότερα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως είπαν.

Μόνο οι Πράσινοι μπορούν να αποτρέψουν ένα πισωγύρισμα και να καταστήσουν δυνατό ένα νέο ξεκίνημα για το Βερολίνο. “Νομίζουμε ότι μια τέτοια νέα αρχή είναι εφικτή με αυτό το σχήμα των τριών”, τόνισε η Μπετίνα Γιάρας.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Αντρέας Ότο ζήτησε όμως κατά τις διαπραγματεύσεις να γίνει σαφές το στίγμα του κόμματος σε αποφασιστικά σημεία, όπως είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων, η οικολογική οικονομία και η φιλελεύθερη πολιτική ναρκωτικών ουσιών, ενώ ένα άλλος τάχθηκε υπέρ της ισχυρότερης οριοθέτησης απέναντι στην Αριστερά προς την οποία το κόμμα τους είχε μεγάλες διαρροές ψήφων στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του SPD Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, το κόμμα του οποίου παρά τις απώλειες παρέμεινε πρώτο, θα σχηματίσει -σύμφωνα με το σχεδιασμό- μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου την «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» τοπική κυβέρνηση, δεδομένου ότι την εκ νέου σύμπραξη με τους χριστιανοδημοκράτες την είχε αποκλείσει ήδη προεκλογικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε δίνει στους Γερμανούς… δύο καπουτσίνο τον μήνα

Stuttgarter Nachrichten: Ο Σόιμπλε θέλει να αποφύγει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έως τις εκλογές

Handelsblatt: Πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα το… φακελάκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ