Φάιμαν: Μέλημα η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Επείγον μέλημα εξακολουθεί να παραμένει η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες, θέματα τα οποία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, τόνισε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, το μεσημέρι, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον Καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, και προς τούτο πρέπει κανείς τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ευρώπη να επιληφθεί με συνέπεια των προβλημάτων που εκκρεμούν.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας δέκα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επισήμανε ότι το παράδειγμα αυτό δείχνει πως εργαζόμενος κανείς με συνέπεια μπορεί πολλά να προωθήσει στην ΕΕ και ότι «χρειαζόμαστε όχι λιγότερη, αλλά πολύ περισσότερη Ευρώπη».

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ειδική Ομάδα Δράσης για την κατάσταση των προσφύγων στην Αυστρία, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση πριν από το υπουργικό συμβούλιο, εξέτασε έναν καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην ομοσπονδιακή (κεντρική) κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων στο θέμα δημιουργίας νέων μόνιμων καταλυμάτων και καταλυμάτων διέλευσης προσφύγων.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε, να διατεθούν από τα ομόσπονδα κρατίδια το δυνατόν περισσότερα καταλύματα για τους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία, ούτως ώστε να απελευθερωθούν καταλύματα για τους διερχόμενους από τη χώρα πρόσφυγες.

Εξετάστηκε, επίσης, η παραχώρηση από τα ομόσπονδα κρατίδια εκτάσεων για την εγκατάσταση θερμαινόμενων σκηνών και κοντέινερ, θέματα για τα οποία θα υπάρξει στις 20 Ιανουαρίου μια συνάντηση κορυφής των εννέα τοπικών κυβερνητών με τον συντονιστή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα προσφύγων, Κρίστιαν Κόνραντ.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- για μία ενιαία διαδικασία στο δικαίωμα χορήγησης ασύλου, για την οποία έχει καταθέσει σχετικό σχέδιο στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος τη “δυσλειτουργία” του αποκαλούμενου “Συστήματος του Δουβλίνου”.

Στο σχέδιο του, ο Αυστριακός υπουργός προτείνει «ενιαίους κανόνες κατά την υποβολή αίτησης χορήγησης ασύλου στις αρχές εκπροσώπησης της ΕΕ στο εξωτερικό», ή στα “Hotspots“, τα σημεία καταγραφής και ταυτοποίησης), για τους πρόσφυγες, και στην περίπτωση θετικής διεκπεραίωσης, θα εκδίδεται μία άδεια εισόδου για τον αιτούντα άσυλο, διότι, κατά την άποψη του, μόνον με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό οι αιτούντες άσυλο να μην εξαρτώνται πλέον από τους παράνομους διακινητές.

Επιπλέον, στο σχέδιο προβλέπονται «ενιαίες διαδικασίες έκδοσης άδειας και ενιαία κριτήρια ελέγχου», όπως επίσης «ενιαία πρότυπα στη βασική περίθαλψη», ενώ θα πρέπει να υπάρξει «μια ισότιμη και ρεαλιστική κατανομή των οικονομικών βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες-μέλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Φωτογραφία από την “άδεια” Ειδομένη

Οι ιστορίες πίσω από τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ