Ευρωπαϊκή Ένωση: Βολικός συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μ’ έναν βολικό συμβιβασμό, που θυμίζει άλλες εποχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για το εμπάργκο που θέλει να επιβάλλει στο ρωσικό πετρέλαιο, συμφωνία την οποία μπλοκάρει η Ουγγαρία.

Το “κόλπο” είναι να χωρίσουν το πετρέλαιο σε δύο κομμάτια. Στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με αγωγούς και στο πετρέλαιο που μεταφέρουν δεξαμενόπλοια. Σε αυτό το πετρέλαιο που φτάνει στην Ευρώπη από θαλάσσιους δρόμους, φαίνεται ότι μπορούν να συμφωνήσουν οι εταίροι στο να επιβάλλουν εμπάργκο. Αν καταλήξουν σε μια τέτοια απόφαση, προφανώς θα επιτρέπονται οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών. Αν η Ουγγαρία συμφωνήσει, σημαίνει ότι προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και άρα δεν πλήττεται από το εμπάργκο.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Μόσχα. Μια τέτοια λύση πάντως, που θυμίζει τις εποχές που κάποιοι βάπτιζαν το κρέας ψάρι για να κάνουν νηστεία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουγγαρία στο να συναινέσει στον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό θα έσωζε τα προσχήματα για την Ε.Ε.

Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των εκπροσώπων στις Βρυξέλλες την Κυριακή, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορούν να την εγκρίνουν στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 30-31 Μαΐου.

Το βέτο της Ουγγαρίας εμποδίζει τη λήψη απόφασης για την επιβολή εμπάργκο, περίπου ένα μήνα τώρα. Η Ουγγαρία που δεν ενέκρινε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λέει ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ήταν πλήγμα για την οικονομία της, επειδή η χώρα δεν μπορεί εύκολα να προμηθευτεί πετρέλαιο από αλλού.

πετρέλαιο
Αυτό έχει καθυστερήσει την εφαρμογή άλλων στοιχείων του πακέτου κυρώσεων, όπως την αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank (SBMX.MM), από το σύστημα SWIFT, την απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και την προσθήκη περισσότερων προσώπων σε μια λίστα ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. Η αντίθεση της Ουγγαρίας σε εμπάργκο στο πετρέλαιο απειλεί να μετατρέψει τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας  σε «καταστροφή» αναφέρει το Reuters, εκθέτοντας τη διχόνοια εντός της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το κόλπο

«Η ιδέα είναι να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθεί ο ρωσικός αγωγός Druzhba που προμηθεύει την Ουγγαρία μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ουγγαρία να λύσουν το πρόβλημα», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, και ότι πρέπει να κάνει επενδύσεις περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Ο αγωγός Druzhba διασχίζει τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, τις τρεις μεσόγειες χώρες της ΕΕ που θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρουν εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου και οι οποίες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για εμπάργκο πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μόνο το ένα τέταρτο του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζεται από το μπλοκ των 27 εθνών, τον μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Ρωσίας, παραδίδεται μέσω αγωγών.

Τα τρία τέταρτα του ρωσικού πετρελαίου για την Ευρώπη παραδίδονται με δεξαμενόπλοια, επομένως ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις θα εξακολουθούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, μειώνοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ