Ερντογάν: Συμφωνία για εντατικές επαφές με Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν

Διάγγελμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε τόσο στην άρση μέτρων λόγω της πανδημίας και την πορεία της στην Τουρκία αλλά και στις επαφές που είχε με τους λοιπούς ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επαφές που είχε με ηγέτες με τους οποίους υπήρξαν εντάσεις στο παρελθόν, όπως με τους Μακρόν, Μπάιντεν και Μητσοτάκη, με τους οποίους συμφώνησαν να έχουν πιο εντατικές άμεσες επαφές.

Όπως τόνισε: “Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαμε εκτεταμένες συνομιλίες με τους ηγέτες διάφορων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Ιουνίου με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, τον πρόεδρος της Λετονίας, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν. τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τζόνσον. Συναντηθήκαμε επίσης με την καγκελάριο Μέρκελ, τον κ. Μητσοτάκη και τέλος με τον κ. Μπάιντεν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συνάντηση που είχα με τον κ. Μπάιντεν ήταν επίσης πολύ σημαντική καθώς ήραν η πρώτη συνάντησή μας από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία. Συναντηθήκαμε με τον κ. Μπάιντεν που έχει ιστορία 17 χρόνων, να ξεκινήσουμε μία νέα εποχή, αυτήν τη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Φυσικά έχουμε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τζόνσον, την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας με τον κ. Μακρόν, τον Μητσοτάκη και τον Μπάιντεν. Φυσικά, έχουμε υποβάλει τις αμοιβαίες θέσεις μας σχετικά με τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των χωρών μας. Εκφράσαμε αμοιβαία επιθυμία για την εξεύρεση λύσεων. Μετά, είχαμε μία περιεκτική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τομείς συνεργασίας. Συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε ανυπέρβλητα ζητήματα με τις ΗΠΑ και ότι οι τομείς συνεργασίας μας είναι ευρείς και κερδοφόροι” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν αν και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των S-400.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε αυτό το όμορφο κλίμα που διαμορφώσαμε με τον κ. Μπάιντεν ώστε να υπάρξουν μέγιστα οφέλη για τις χώρες μας. Πιστεύουμε ότι θα επιλύσουμε τα ζητήματα ανάμεσά μας, εγκαίρως, με αμοιβαίες ευαισθησίες και προσδοκίες. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ, όπως και με κάθε άλλη χώρα. Ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και η στήριξη του αγώνα μας ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις εντός και εκτός συνόρων είναι η μόνη προϋπόθεση… Πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει τις πόρτες σε μια νέα εποχή με τις ΗΠΑ σε θετική και εποικοδομητική βάση” υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά με τον Μακρόν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε: “Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχαμε την ευκαιρία να έχουμε σύντομες επαφές με τους ηγέτες πολλών χωρών. Συμφωνήσαμε με τους ηγέτες που συναντηθήκαμε, ιδιαίτερα με κάποιους εκ των οποίων είχαμε διάφορες εντάσεις, να αναπτύξουμε σχέσεις μέσω τομέων συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις άμεσες επαφές μας με τον κ. Μακρόν, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μπάιντεν”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.