Ερντογάν σε Μπάιντεν: Θα πήγαινε σε δεύτερο γύρο εκλογών ένας δικτάτορας;

Την αισιοδοξία του για τον επόμενο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, την ειδική σχέση Άγκυρας – Μόσχας αλλά και την πάγια θέση του κατά της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Politico: Ανακούφιση στην Ευρώπη για την νίκη Ερντογάν – «Καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις»

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε απάντηση και στην κατηγορία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ο οποίος τον είχε αποκαλέσει απολυταρχικό ηγέτη. «Ένας δικτάτορας θα μπορούσε ποτέ να πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών;», αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Αυτή είναι μία νέα εμπειρία για την τουρκική Δημοκρατία. Πιστεύω ότι ο λαός μου θα δώσει το παρών για μία δυνατή Δημοκρατία στις εκλογές της επόμενης Κυριακής», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, που κέρδισε με σχεδόν 5 μονάδες τον αντίπαλο του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.

Τουρκία: «Το παιχνίδι για τις προεδρικές εκλογές δεν έχει τελειώσει»

Ερντογάν: Κανείς δεν διώκεται για τις ιδέες του στην Τουρκία

Παράλληλα αρνήθηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίας καθώς υποστήριξε ότι «κανείς στην Τουρκία δεν βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για τις ιδέες του». Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απόφασης του να πιέσει τα επιτόκια και υποστήριξε ότι ήδη φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία. «Έχω μία θέση ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός σχετίζονται θετικά. Όσο πιο χαμηλά τα επιτόκια τόσο πιο χαμηλός θα είναι ο πληθωρισμός. Έχουμε δει αποτελέσματα στα πλαίσια των βημάτων που έχουμε κάνει», ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Σήμερα ο τρίτος της προεδρικής κούρσας, Σινάν Ογάν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για το ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν θα υποκύψει στις επιθυμίες του Σινάν Ογάν. «Δεν είμαι το άτομο που του αρέσει να διαπραγματεύεται με αυτόν τον τρόπο. Ο λαός θα είναι αυτός που θα κινήσει τα νήματα», υπογράμμισε ο Ερντογάν, αναφορικά με τα σχόλια ότι ο Σινάν Ογάν μπορεί να αναδειχθεί σε πρόσωπο-κλειδί για αυτές τις εκλογές.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για την Σουηδία»

Στη συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η Σουηδίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ. «Όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει παρακλάδια τρομοκρατικών ομάδων στην Τουρκία να περιφέρονται ελεύθερα στην Σουηδία, στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να δούμε θετικά την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για την Σουηδία», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας.

Και συνέχισε: «Δεν είμαστε έτοιμοι για την Σουηδία τώρα. Επειδή μία χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει δυνατή στάση σε ό,τι αφορά την μάχη της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί το θέμα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Ουάσινγκτον προκειμένου να πετύχει το «ξεπάγωμα» εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδική σχέση με την Ρωσία

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για την «ειδική» σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν παρά την αυξανόμενη πίεση από την διεθνή κοινότητα στην Άγκυρα να επιβάλλει κυρώσεις στην Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσεις. Είμαστε ένα δυνατό κράτος με μία θετική σχέση με την Ρωσία», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε πιθανό πεδίο», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Επιπλέον επέκρινε την Δύση για την στάση της απέναντι στην Ρωσία. «Η Δύση δεν ηγείται μίας πολύ ισορροπημένης προσέγγισης. Χρειάζεται μία ισορροπημένη προσέγγιση προς μία χώρα όπως η Ρωσία, η οποία θα ήταν μία περισσότερο τυχερή προσέγγιση», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ