Ερντογάν κατά Μπάιντεν: Δεν ξεκινήσαμε καλά

«Ψυχροπολεμικό» είναι το κλίμα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε στον Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το Haberturk, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας που είχε με τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Τζο Μπάιντεν. «Δουλέψαμε καλά με τον Μπους Τζούνιορ, με τον κύριο Ομπάμπα, με τον κύριο Τραμπ, όμως δεν μπορώ ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κύριο Μπάιντεν», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μία υγιής διαδικασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος εν συνεχεία έσπευσε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

«Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1.4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων», επισήμανε ο «σουλτάνος» και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε εδώ. Οι ΗΠΑ το θέμα αυτό πρέπει να το τοποθετήσουν στη σωστή θέση και στη διεθνή διπλωματία και στις σχέσεις μας».

Και αφού μίλησε για τα F-35 και την προοπτική να μην λυθεί το θέμα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς από άλλη χώρα. «Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”. Εσείς δεν μου δίνετε τους Patriot, και μετά όταν πάρουμε τους S-400 μας λέτε “γιατί αγοράσατε τους S-400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την άμυνα της», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Προφανώς από τη Ρωσία με την οποία έχει πολύ καλές σχέσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα κάνει στα τέλη του μήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Δεν υπάρχουν επιτροπές, θα συναντηθούμε οι δυο μας».

«Δεν θα συζητήσουμε μόνο το Ιντλίμπ αλλά και τις σχέσεις Ρωσίας- Toυρκίας και τη Συρία», είπε και πρόσθεσε: «Εκεί, χωρίς να έχουμε τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Ρωσίας-Toυρκίας. Διότι στην περιοχή η Ρωσία και η Τουρκία είναι δυο σημαντικές χώρες. Κι όταν λέω δυο χώρες πρέπει να πω πως στις σχέσεις με τη Ρωσία μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποιο λάθος. Στο τέλος του μήνα θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν και θα μπούμε σε μια διαφορετική και πιο ισχυρή εποχή στις σχέσεις Ρωσίας-Tουρκίας».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.