AUKUS: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν – Τι συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τους τριγμούς που έφερε στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας η σύναψη του συμφώνου AUKUS ανάμεσα σε Αμερική, Αυστραλία και Βρετανία.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν κατά τη συνομιλία τους ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με την AUKUS που προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη».

Το Ελιζέ τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν

Επιστρέφει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Ηλυσίων, ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ακόμη ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.

AUKUS - Γαλλία

Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ αντάλλαξαν χειραψία αλλά δεν συνομίλησαν κατ’ ιδίαν

Της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων προηγήθηκε η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών αφιερωμένης στη Λιβύη, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και  ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν χειραψία στην έναρξλης της, στην πρώτη επαφή που είχαν από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση λόγω του AUKUS,

«Είπαν καλημέρα» και έκαναν χειραψία, «ήταν φυσιολογικό», ανέφεραν γαλλικές πηγές, σημειώνοντας ότι συναντήθηκαν όταν οι συνδιοργανωτές της συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες ομολόγους τους.

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως οι δύο υπουργοί δεν συνομίλησαν κατ’ ιδίαν, διευκρινίζοντας ότι μια διμερής συνάντηση ενδέχεται να οργανωθεί προσεχώς, όχι όμως σήμερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λε Ντριάν και Μπλίνκεν αναμενόταν να ξαναβρεθούν απόψε, στην ανεπίσημη υπουργική σύνοδο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία).

Άντονι Μπλίνκεν - Ζαν Υβ Λεντριάν
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας σε παλαιότερη συνάντησή τους

Ο Μπλίνκεν επιδιώκει, μάταια μέχρι τώρα, από την αρχή της εβδομάδας, να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, όπως επίσης και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ