Ερντογάν: Ανεξήγητη χαρακτήρισε την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο – «Δεν θα μείνει αναπάντητη αυτή η απόφαση»

Συνέντευξη στο CNNTürk έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από την Ελλάδα έκανε αναφορά και για την Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στη μεγαλόνησο, την οποία χαρακτήρισε ανεξήγητη ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως προς τον χρόνο.

Σε ερώτηση το αν θα κάνει κάτι η Τουρκία κατά αυτής της απόφασης, ο Ερντογάν απάντησε πως δεν θα μείνει αναπάντητη η άρση του εμπάργκο στην Κύπρο.

Η αναφορά του στην Ελλάδα

«Οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των χωρών με τις οποίες είναι στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε στο top 5. Είμαστε σε σημαντική θέση και με τη δύναμη που δίνουμε και με τις χερσαίες δυνάμεις μας. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τέτοια φορτία με όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά» ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε Αμερική και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Μπλοκάρουν τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην βάλουν την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς».

«Σήμερα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκαν όλα αυτά. Οι ΗΠΑ, που αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα αυτά της Ελλάδας τα οποία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών. Λαμβάνουνε μέτρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.  Εκτός από αυτό, λαμβάνουμε επίσης μέτρα στα θέματα των όπλων, των οχημάτων και των εξοπλισμών μας. Στα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, οι ΗΠΑ δεν ακούνε την Συνθήκη της Λωζάνης» πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ