Επίθεση στο λιμάνι της Βασόρας: Ένας νεκρός και διακοπή λειτουργίας όλων των πετρελαϊκών τερματικών του Ιράκ

Νέο πλήγμα στην ενεργειακή υποδομή της Μέσης Ανατολής σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν επίθεση στο λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και οδήγησε τις αρχές στη διακοπή λειτουργίας όλων των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών της χώρας.

Επίθεση σε πλοία στον Περσικό Κόλπο

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Εταιρείας Λιμένων του Ιράκ, Φαρχάν αλ-Φαρτούσι, η επίθεση στόχευσε πλοίο που συμμετείχε σε διαδικασία μεταφοράς πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στο λιμάνι της Βασόρας, στον Περσικό Κόλπο.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Iraqi News Agency, παραμένει ασαφές αν το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο, εναέριο drone ή θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των λιμενικών αρχών, ιρανικά σκάφη φαίνεται να επιτέθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια καυσίμων, τα οποία εθεάθησαν να φλέγονται μετά από πλήγματα με βλήματα σε τρία πλοία που βρίσκονταν σε ιρακινά ύδατα.

Οι επιθέσεις από ένοπλα σκάφη σημειώθηκαν αργά τη νύχτα στον Κόλπο κοντά στο Ιράκ. Μεταξύ των πλοίων που δέχθηκαν επίθεση ήταν το Safesea Vishnu, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, και το Zefyros, με σημαία Μάλτας.

Ένας νεκρός και δεκάδες διασωθέντες

Ομάδες διάσωσης ανέσυραν τη σορό ενός ανθρώπου από το σημείο της επίθεσης, ενώ βοήθησαν συνολικά 38 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο.

Παράλληλα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα εμπορικά λιμάνια της χώρας παραμένουν σε λειτουργία, ωστόσο όλες οι εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας.

Κλιμάκωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές

Το περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα επιθέσεων που αποδίδονται στο Ιράν και στοχεύουν ενεργειακές εγκαταστάσεις και ναυτιλιακές δραστηριότητες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Την ίδια ώρα, το Μπαχρέιν κάλεσε τους κατοίκους σε περιοχές της επαρχίας Μουχαράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μετά από επίθεση σε δεξαμενές καυσίμων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προέτρεψε τους πολίτες να κλείσουν παράθυρα και συστήματα εξαερισμού ως προληπτικό μέτρο απέναντι στους καπνούς από πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις.

Προληπτικά μέτρα και στο Ομάν

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Ομάν απομάκρυνε όλα τα πλοία από τον βασικό πετρελαϊκό τερματικό σταθμό εξαγωγών στη Μίνα αλ Φαχάλ, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Η κίνηση αυτή έγινε προληπτικά, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για περαιτέρω επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της περιοχής.

Πηγή: The Guardian / Iraqi News Agency / Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK