Επιστολή – πρόκληση της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Ζητεί διάλογο για όλες τις διεκδικήσεις της

Μια επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ εμπεριέχει όλο το πλέγμα των τουρκικών απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας. Ουσιαστικά καταδεικνύονται οι πραγματικοί στόχοι της γείτονος, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί επιθυμίας για ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στην επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 22 Ιουνίου, η Τουρκία όχι μόνο απορρίπτει την ελληνική θέση για ύπαρξη μίας μόνο διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά παρουσιάζει την ατζέντα του διαλόγου όπως τον εννοεί η ίδια και κατηγορεί την Αθήνα για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών το 2016.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία περιλαμβάνουν το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία των νησιών, των νησίδων και των βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών μέσων, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το ζήτημα των περιοχών αρμοδιοτήτων», αναφέρει η τουρκική πλευρά. Αταλάντευτη η στάση της Ελλάδας, επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας: «Η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ