«Έχουμε καλά νέα. Επετεύχθη συμφωνία έπειτα από ιταλική πίεση, βάσει της οποίας η επιχείρηση Ασπίδες να μπορέσει να συνοδεύσει και να προστατέψει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από τους Χούθι ώστε να αποφευχθεί οικολογική καταστροφή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους της χώρας του, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Θεωρώ ότι θα πάνε στο Τζιμπουτί, ενώ η Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει, όπως φαίνεται, ένα ρυμουλκό. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και πρόκειται για επιχείρηση με ουσιαστικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, χάρη σε διεθνή συνεργασία, με ισχυρή ιταλική παρουσία», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
«Η επιχείρηση Ασπίδες, η οποία είχε πάντα ως στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των συνδέσεων που πραγματοποιούνται από εμπορικά πλοία, στη φάση αυτή εγγυάται και την ελευθερία από τη θαλάσσια ρύπανση. Πρόκειται για μια θετική συμφωνία, η οποία αποδεικνύει πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε τέλος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Η EUNAVFOR ASPIDES, ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα της ΕΕ, σε απάντηση στις εμπλοκές των Χούθι με τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, προχώρησε πριν λίγο σε σχετική ανακοίνωση μέσω της πλατφόρμας Χ για τις εξελίξεις του ελληνόκτητου τάνκερ MV Sounion, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου και ότι το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και δεν παρασύρεται».
Update on MV SOUNION:
The MV SOUNION has been on fire since August 23rd.
EUNAFOR ASPIDES 🇪🇺 reports that multiple fires have been detected in several locations on the main deck of the vessel. Operating assets in the area have confirmed that there’s no oil spill, and the ship is… pic.twitter.com/RQF9WEsgzb
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) August 29, 2024
Στις 21 Αυγούστου, το πετρελαιοφόρο Sounion επλήγη από πυραύλους των Χούθι, προκαλώντας απώλεια ισχύος και αναγκάζοντας το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο. Δύο μέρες αργότερα, νέα πλήγματα προκάλεσαν πυρκαγιές στο πλοίο.
Το πλοίο, καθώς είναι φορτωμένο με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό και ναυτιλιακό κίνδυνο, καθώς μια διαρροή πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία.
Η UKMTO (Οργανισμός Θαλασσίου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου) ανέφερε ότι ένα διερχόμενο πλοίο παρατήρησε ότι το Sounion έπλεε ακυβέρνητο, αλλά αργότερα η EUNAVFOR ASPIDES επιβεβαίωσε ότι το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου.
Update on M/V SOUNION:
The M/V SOUNION has been on fire since August 23rd.
EUNAVFOR ASPIDES 🇪🇺 operating assets in the area have reported that there are fires detected in several locations on the main deck of the vessel. There’s no oil spill, and the ship is still anchored and… pic.twitter.com/urJIZ0Y5AW
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) August 28, 2024
Αρκετές χώρες έχουν απευθυνθεί στους Χούθι, ζητώντας προσωρινή εκεχειρία για την είσοδο ρυμουλκών και σωστικών σκαφών στην περιοχή του συμβάντος. Οι Χούθι, σύμφωνα με δήλωση της ιρανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, έχουν συναινέσει στο αίτημα αυτό λόγω των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Mohammed Abdulsalam, ανέφερε στο Reuters ότι δεν υπάρχει προσωρινή εκεχειρία, αλλά η ομάδα έχει συμφωνήσει να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του πετρελαιοφόρου μετά από επαφές με διεθνείς φορείς.
Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το Πεντάγωνο δήλωσε την Τρίτη πως μια τρίτη πλευρά προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά για τη διάσωση του Sounion, αλλά οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία παροχής βοήθειας και αποτροπής μιας πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα οφείλεται στην αμέλεια ορισμένων χωρών, και όχι σε φόβους επίθεσης.
Η EUNAVFOR ASPIDES δήλωσε σήμερα ότι «προετοιμάζεται για να διευκολύνει κάθε αναγκαία ενέργεια, σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές και γειτονικές χώρες, για να αποτραπεί μια καταστροφική περιβαλλοντική κρίση, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των παγκόσμιων αγαθών».
Σήμερα, οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα με ένοπλους, μασκοφόρους μαχητές στο κατάστρωμα του MV Sounion, οι οποίοι αργότερα προχώρησαν στην πυροδότηση εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί στο πλοίο.
مشاهد اقتحام وإحراق السفينة اليونانية (SOUNION) في البحر الأحمر والتي قامت الشركة المالكة لها بانتهاك قرار حظر الدخول إلى موانئ فلسطين المحتلة. pic.twitter.com/yGKgUNaIuh
— العميد يحيى سريع (@army21ye) August 29, 2024