Επιχείρηση «ASPIDES»: Επίθεση των Χούθι με drone στο ιταλικό πλοίο

Επίθεση με drone δέχθηκε το ιταλικό αντιτορπιλικό CAIO DUILIO από τους Χούθι. Πρόκειται για το πλοίο που ασκεί την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης ASPIDES, τη διοίκηση της οποίας έχει η Ελλάδα, ενώ συμμετέχει και με την φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το αντιτορπιλικό D-554 ITS CAIO DUILIO του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε χθες Σάββατο το απόγευμα drone των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας.

Πρόκειται για το πλοίο που ασκεί την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία η Ελλάδα έχει την κεντρική Διοίκηση, στο Στρατηγείο της Λάρισας, ενώ έχει αποστείλει και την φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να αναλάβει και επιχειρησιακή δράση.

Σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογραμμίζεται ότι η κατάρριψη του έγινε σε «νόμιμη άμυνα» και ότι το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των Χούθι ίπτατο σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το ιταλικό πλοίο και κινείτο προς την κατεύθυνσή του.

Ο υπουργός άμυνας της χώρας Γκουϊντό Κροσέτο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: Οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, από την οποία εξαρτάται η ιταλική οικονομία. Είναι μέρος υβριδικού πολέμου ο οποίος χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα, όχι μόνον στρατιωτική, για να ζημιώσει κάποιες χώρες και να ευνοήσει άλλες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ