Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου ο ρόλος του οποίου στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλεί αντεγκλήσεις στη χώρα αυτή, επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, από όπου είχε αναχωρήσει λίγο μετά τον φόνο, γνωστοποίησε την Τετάρτη εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Η αυτού υψηλότης ο πρεσβευτής βρίσκεται στην Ουάσινγκτον», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας του σουνιτικού βασιλείου Φατίμα Μπέισεν.

Ο διπλωμάτης είχε επιστρέψει στο Ριάντ στις αρχές Οκτωβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post, ο οποίος είχε επικρίνει κάποιες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του είχε ζητήσει «ενημέρωση» για την «επιστροφή του στις ΗΠΑ».

Ο πρεσβευτής είναι αδελφός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ή «MbS», όπως αποκαλείται, από το αρκτικόλεξο του ονοματεπωνύμου του στα αγγλικά, ο ρόλος του οποίου βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης για την υπόθεση αυτή στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν την Τρίτη για τα συμπεράσματα της CIA από τη διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Τζίνα Χάσπελ, εξερχόμενοι από τη συνάντηση αυτή δήλωσαν ότι είναι ακόμα πιο ισχυρή η πεποίθησή τους πως ο MbS διέταξε τη δολοφονία — πράγμα το οποίο το βασίλειο διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η CIA είναι ενήμερη για μια συνδιάλεξη ανάμεσα στον Χάλιντ μπιν Σαλμάν και τον Τζαμάλ Κασόγκι, που έγινε κατ’ απαίτηση του πρίγκιπα διαδόχου, στην οποία ο πρεσβευτής είχε συμβουλεύσει τον δημοσιογράφο να πάει στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά αυτή τη «σοβαρή κατηγορία».

Παρά τις βαριές υποψίες, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επαναβεβαιώσει τη συμμαχία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ, διαβεβαιώνοντας δημόσια ότι δεν έχει βρεθεί σε αυτό το στάδιο καμιά αδιάσειστη απόδειξη που να τεκμηριώνει πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε τη διαταγή να εκτελεστεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Εξάλλου, την ώρα που πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αξιώνουν να επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου Άντελ αλ Τζουμπέιρ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και εκπροσώπησε την κυβέρνησή του στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με την πρεσβεία.

Δεν διευκρινίστηκε εάν ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ προβλεπόταν να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ