Εντυπωσιακό το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο – Έχει δικό του δάσος και έναν μυστηριώδη ποταμό

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου σε «μεταφέρει» πίσω στο παρελθόν, σε μία εποχή πολύ πριν την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. Έχει το δικό του υπόγειο καιρικό σύστημα, ένα μυστηριώδες ποτάμι και τροπικό δάσος.

Το Hang Son Doong στο Βιετνάμ θεωρείται το μεγαλύτερο σε όγκο σπήλαιο στον κόσμο στο οποίο δεν είχε εισέλθει άνθρωπος έως πριν από 14 χρόνια. Το σπήλαιο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke-Bang, το οποίο έχει συστήματα σπηλαίων που εκτείνονται πάνω από 120 μίλια. Πολλά από αυτά παραμένουν ανεξερεύνητα. Το Hang Son Doong σημαίνει στα βιετναμέζικα «η σπηλιά του βουνίσιου ποταμού».

Έχει ύψος περίπου 200 μέτρα, πλάτος 150 μέτρα και έχει μήκος τουλάχιστον 6.5 χιλιόμετρα. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το μέγεθος του σπηλαίου είναι αρκετά να φανταστούμε ότι σε μία από τις μεγαλύτερες εισόδους του θα μπορούσε να περάσει ένα αεροσκάφος Boeing 747.

Ο υπόγειος θάλαμος είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να χωρέσει αρκετούς ουρανοξύστες. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτό το σπήλαιο ξεχωριστό δεν είναι το μέγεθος αλλά ο μοναδικός κρυφός, υπόγειος κόσμος.

σπήλαιο
Η λίμνη στο εσωτερικό του σπηλαίου. Πηγή: CATERS NEWS AGENCY

Το μυστηριώδες ποτάμι και τα νέα είδη ψαριών

Το Hang Son Doong έχει πολλούς γιγαντιαίους σταλακτίτες, τροπικά δάση, τον δικό του καιρό και άγνωστα είδη ζώων. Το υπόγειο ποτάμι παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο αφού κανένας εξερευνητής δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του. Αυτό το ποτάμι έχει σχηματίσει το οικοσύστημα μέσα στο σπήλαιο. Υπάρχουν 7 νέα είδη ψαριών, αράχνης, σκορπιού, γαρίδας, ψειρών και πλαγκτόν.

Αυτά τα μοναδικά ζώα είναι εντελώς λευκά και χωρίς μάτια καθώς ζουν στο απόλυτο σκοτάδι. Μέσα στα βάθη του σπηλαίου υπάρχουν τεράστιοι σταλαγμίτες, καταρράκτες, περίπλοκα περάσματα και ψηλά δέντρα της ζούγκλας.

Ο σταλαγμίτης με το όνομα Hope and Vision θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο στο είδος του. Έχει ύψος 80 μέτρων και είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον τρέχοντα κάτοχο του τίτλου, ενός σταλαγμίτη 70 μέτρων στο σπήλαιο Zhi Jin της Κίνας.

σπήλαιο
Το τροπικό δάσος του σπηλαίου. Πηγή: BBC

Έχει το δικό του καιρικό σύστημα και θυμίζει την ταινία Avatar

Παρόλο που το Son Doong έχει απόλυτο σκοτάδι στα περισσότερα μέρη του, η κατεστραμμένη οροφή έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο άνοιγμα από όπου εισέρχεται το φως. Τα περάσματα του σπηλαίου φωτίζονται από δύο καταβόθρες που δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες.

Βέβαια η ορατότητα στο εσωτερικό παραμένει περιορισμένη στο μισό μέτρο από τα νέφη που δημιουργεί το καιρικό σύστημα που έχει το σπήλαιο. Οι επισκέπτες το περιγράφουν ως εξαιρετικά περίεργο και λένε ότι τους θυμίζει τον πλανήτη Πανδώρα από την ταινία Avatar του Τζέιμς Κάμερον.

Ο Howard Limbert, αρχηγός της ομάδα που χαρτογράφησε το Son Doong ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μέρος σαν κι αυτό. Δεν είναι μόνο το μέγεθος, αν και έχει σημασία, αλλά η ποικιλία των ασυνήθιστων και εκπληκτικών τοποθεσιών μέσα στο σπήλαιο, όπως πισίνες στο σκοτάδι και απολιθώματα 400 εκατομμυρίων ετών».

Δίπλα στον υπόγειο ποταμό, υπάρχει ένα πέρασμα από κοράλλια, τα οποία είναι απολιθωμένα εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχει επίσης μια υπόγεια λίμνη με θερμοκρασίες 20 βαθμών Κελσίου, στην οποία μπορεί να κολυμπήσει ο επισκέπτης.

σπήλαιο σταλαγμίτης
Ένας από τους μεγαλύτερους σταλαγμήτες του πλανήτη βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο. Πηγή: REX FEATURES

Κανείς άνθρωπος δεν είχε μπει στο σπήλαιο μέχρι το 2009

Στη διάρκεια της περιόδου των βροχών, μια άλλη λίμνη εμφανίζεται στη σπηλιά, η οποία έχει όμορφα καταπράσινα νερά. Βαθιά μέσα στο σπήλαιο, υπάρχει ένα τροπικό δάσος με δέντρα που ξεπερνούν σε ύψος τα 27 μέτρα.

Το Son Doong εκτιμάται ότι είναι μεταξύ δύο και πέντε εκατομμυρίων ετών, αλλά κανένας άνθρωπος δεν μπήκε μέσα στη σπηλιά μέχρι το 2009. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε αρχικά από έναν  αγρότη Ho Khann το 1991.

Στην αναζήτησή του για ένα ακριβό φυτό του δάσους ο Khann αντιμετώπισε μια καταιγίδα και έπρεπε να αναζητήσει καταφύγιο. Έτσι βρήκε μια μικρή είσοδο της σπηλιάς κάτω από έναν γκρεμό, που είχε ομίχλη και ήχους ποταμού να έρχονται από το εσωτερικό.

Αλλά ο Khann δεν μπήκε μέσα και η σπηλιά παρέμεινε ανεξερεύνητη για τα επόμενα 18 χρόνια. Μόλις τα μέλη της Βρετανικής Ομάδας Εξερεύνησης Σπηλαίων του Βιετνάμ ρώτησαν για το σπήλαιο τον αγρότη και έμαθαν ξεκίνησε και η εξερεύνηση του.

Στις 7 Απριλίου 2009, ο Howard Limbert και η ομάδα του, μαζί με τον τοπικό αγρότη Ho Khann, οδήγησαν μια αποστολή στη σπηλιά. «Ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαμε στη σπηλιά», είπε ο Limbert.

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιος έζησε στο Son Doong στο παρελθόν. Συνήθως είναι εύκολο να το δεις αυτό σε μια σπηλιά. Επίσης, όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι περιλαμβάνουν σχεδόν κάθετες καταβάσεις τουλάχιστον 85 μέτρων, στις οποίες χρησιμοποιείς τεχνικό εξοπλισμό».

Η πρόσβαση στο σπήλαιο ανήκει σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Μόνο 1.000 επισκέπτες επιτρέπεται να εισέλθουν κάθε χρόνο μεταξύ τέλους Ιανουαρίου και Αυγούστου. Και το προνόμιο να παρακολουθήσετε την κρυμμένη ομορφιά του Son Doong μπορεί να κοστίσει έως 2.500 ευρώ για μία περιήγηση 4 ημερών. Το 2013, το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ονόμασε το Hang Son Doong το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ