Εμβόλιο AstraZeneca: Πονοκέφαλος για τις κυβερνήσεις – Καθησυχάζει η Βρετανία – Ποιες χώρες περιορίζουν τη χρήση στους άνω των 60

Σύγχυση και επιφυλακτικότητα επικρατούν ανάμεσα στους πολίτες και τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις 169 θρομβοεμβολικά περιστατικά σε σύνολο 34 εκατ. δόσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελλάδα: Αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Όπως ανέφερε το πρωί της Πέμπτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναμένεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις.

Βρετανία: Καθησυχαστική η κυβέρνηση

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται για προληπτικούς λόγους μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη. Ωστόσο, σήμερα Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βρετανίας έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη χώρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, δήλωση που έκανε τον γύρο των τηλεοπτικών πάνελ το πρωί, όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο “δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες”, αλλά λόγω του “εξαιρετικά σπάνιου” κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech.

Ο Χάνκοκ, απευθυνόμενος στους πιο νέους, υπογράμμισε: “Τα εμβόλια δεν εγκυμονούν κινδύνους και, αν θέλετε να κάνετε το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna στη θέση του (εμβολίου της AstraZeneca), κανένα πρόβλημα. Η COVID-19 είναι μια τρομερή ασθένεια και φαίνεται ότι η ‘μακρά COVID’ προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους στην ηλικία των είκοσι ετών όσο αυτούς από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και μπορεί να έχει εξασθενητικές παρενέργειες που θα καταστρέψουν τη ζωή σας”, προειδοποίησε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό μειώθηκαν δραστικά στη Βρετανία τις εβδομάδες του lockdown και λόγω της προόδου της εκστρατείας εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα, που είναι από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο.

Σημειώνεται πως τρεις ενήλικες στους πέντε έχουν λάβει μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, με σχεδόν 127.000 θανάτους, σκοπεύει να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση όλους τους ενήλικες της χώρας έως το τέλος του Ιουλίου.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού που διεξαγόταν απρόσκοπτα, έπεσε σε… σκόπελο μετά τη σύσταση την Τετάρτη το βράδυ από την JCVI, την επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει την εκστρατεία, ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, μετά την επισήμανση σπάνιων, αλλά σοβαρών περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος μεταξύ ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, MHRA, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι διαπίστωσε τον θάνατο 19 ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης σε σύνολο 70 περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος που εντοπίστηκαν μετά τη χορήγηση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος αυτού από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η διευθύντριά της βεβαίωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων για “τη μεγάλη πλειονότητα” του πληθυσμού. Επίσης, ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, που είναι αντιπρόεδρος της JCVI, εξήγησε στο BBC ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό είναι “πολύ πιο σπάνιος από τις θρομβώσεις που οφείλονται σε κοινά φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, πολύ πιο σπάνιος από τις θρομβώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ακόμη περισσότερο σπάνιος από τις θρομβώσεις που οφείλονται στην ίδια την COVID-19”.

Γερμανία: Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών

Παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας εμμένει στη σύστασή της να χορηγείται το εμβόλιό της μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της του Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, σήμερα Πέμπτη, στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, “ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αξιολογεί με βάση την ιδέα της δημόσιας υγείας, δηλαδή, με βάση το ερώτημα τι είναι ωφέλιμο για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Γερμανία η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία δεν εξαρτάται τόσο από το εμβόλιο της Astrazeneca. Μπορούμε να αναβάλουμε τα (συγκεκριμένα) εμβόλια και να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η Stiko συνιστά στους νεότερους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει έναν πρώτο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca να κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό με το εμβόλιο της Biontech ή της Moderna. Πολλοί πιστεύουν ότι τότε τα δύο εμβόλια θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στον οργανισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, το πραγματικό εμβόλιο εξαφανίζεται γρήγορα από το σώμα. Αυτό που απομένει είναι η ανοσία” τόνισε επίσης.

Σχετικά με την ιδέα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ να παραγγείλει 2,5 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για το κρατίδιό του, ο Mέρτενς είπε: “Καταρχάς, είναι καλό να εξασφαλίζονται εμβόλια, αλλά μια μονομερής βαυαρική προσπάθεια δεν με πείθει. Δεν γνωρίζω τι στοιχεία για το εμβόλιο Sputnik V έχει η EMA. Ο ίδιος γνωρίζω μόνο τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο ειδικό περιοδικό “Lancet”. Φαίνονται πολύ καλά. Εάν το Sputnik V ελεγχθεί και εγκριθεί στην Ευρώπη, δεν θα είχα καμία αντίρρηση για το εμβόλιο αυτό” υπογράμμισε.

Ιταλία: Συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, “δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους”. Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και τη δεύτερη.

Η Βιέννη παραμένει στο πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca

Υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του προγράμματος εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca τάχθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία, μετά τη θετική αξιολόγηση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA είχε διερευνήσει μια σχέση μεταξύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης του εγκεφάλου και του συγκεκριμένου εμβολίου και είχε διευκρινίσει ότι διακρίνει μία ενδεχόμενη σύνδεση, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και συνεπώς, συνιστάται η χρήση του εμβολίου “χωρίς περιορισμούς”. Σε αυτό προσανατολίζεται η Αυστρία, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να επισημαίνει ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί ο θετικός συσχετισμός “οφέλους-κινδύνου” σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, “προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια”.

Σχετικά με τις θρομβώσεις, “δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων συμβάντων”, τα συμβάντα έχουν πλέον χαρακτηριστεί καλά και έχουν καθοριστεί κριτήρια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τονίζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας. Εάν ακολουθείτο η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η οποία επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια και ο χαμηλός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι μετά τις πολλές συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της, η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει την περασμένη Πέμπτη, 1η Απριλίου, σε σύσταση για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, είναι σωστό ότι ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις “πολύ δραματικά, αν και πάρα πολύ σπάνια συμβάντα, και κανείς πρέπει να παρατηρήσει τη συνολική κατάσταση”.

Φυσικά είναι “πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάσταση της δραματικότητας της νόσου στην οποία βρισκόμαστε”, καθώς επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών στην Αυστρία, ανέφερε. Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης “που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό”, όπου τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισήμανε η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ και πρόσθεσε: “ο ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια και, αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, η ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να φροντιστεί επαρκώς προς το παρόν”.

Και η Ισπανία περιορίζει τη χρήση του στους άνω των 60 ετών

Μετά τη μετάθεση της απόφασης από τον ΕΜΑ στις χώρες μέλη της ΕΕ για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα, το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60. Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα. “Με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω”, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη Μαδρίτη η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας.

Αυστραλία: Συνιστά να μην χρησιμοποιείται σε ανθρώπους κάτω των 50

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών. Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είπε συγκεκριμένα ότι ενώ ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.

Οι υγειονομικές Αρχές στην Αυστραλία, νωρίτερα, είχαν διατάξει μία επείγουσα διερεύνηση των ευρημάτων από τον ΕΜΑ με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να ανέμενε τις σχετικές ενημερώσεις από την αρμόδια αρχή διαχείρισης φαρμάκων αλλά και τη συμβουλευτική ομάδα για τους εμβολιασμούς.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ είχε δηλώσει ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στη χώρα έχει την ελευθερία να λάβει την απόφασή της “ειλικρινώς και χωρίς φόβο” συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου τερματισμού του εμβολιασμού για τους ανθρώπους κάτω των 30 ετών.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα, άρχισαν κατά πολύ αργότερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, εξαιτίας του μικρού αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, με την καταγραφή λιγότερων από 29.400 περιστατικών μόλυνσης και 909 θανάτων, από την έναρξη της πανδημίας.

Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία. Άλλες χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Φιλιππίνες: Ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίο για άτομα κάτω των 60 ετώνΟι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων τουΑφρικανική Ένωση: Στρέφεται στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορονοϊού.

Ινδονησία: Σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, El Pais, Local – Οι φωτό: AP, AFP, El Pais, dpa

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ