Εμανουέλ Μακρόν: Έσβησαν τα όνειρα για ανέφελη πενταετία

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας δίνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, καθώς o συνασπισμός του θριαμβευτή στις προεδρικές εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, το “Ensemble”, έρχεται πρώτο σε έδρες, χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα επέτρεπε στον πρόεδρο της Γαλλίας μία ανέφελη πενταετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλική εφημερίδας Le Monde, λίγο μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδας, το “Ensemble” (“Μαζί”) του Μακρόν έπαιρνε 230 έδρες, δηλαδή τόσο λιγότερες από τις 259 που έπρεπε να πάρει για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, που οι αναλυτές έκαναν λόγο για πολιτική ήττα του Μακρόν, μετά τον θρίαμβο στις προεδρικές εκλογές.

Ο συνδυασμός Nuples του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση παίρνει 149 έδρες, ενώ το RN της Μαρίν Λεπέν φέρεται να παίρνει 85 έδρες, εξασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην ιστορία της Ακροδεξιάς στη Γαλλία. Το Nuples γίνεται έτδι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στη Γαλλία κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό, γιατί οι 85 έδρες της Λεπέν, εκτός από ρεκόρ, της επιτρέπουν να υποβάλλει μόνη της προτάσεις μομφής (το όριο είναι οι 56 έδρες) και να φρενάρει νομοσχέδια στο Συνταγματικό Συμβούλιο (το όριο είναι οι 60 έδρες).
Οι δεξιοί (νεο-γκωλικοί) Ρεπουμπλικανοί χάνουν 24 έδρες από τις 100 που είχαν, ωστόσο οι 76 που εξασφαλίζουν, επιτρέπουν μία συνεργασία με τον Μακρόν, ειδικά όταν θα πρέπει να περάσουν κάποια κρίσιμα νομοσχέδια.

Οι συνεργασίες

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Η Λεπέν

Η Μαριν Λεπέν έκανε πρώτη δηλώσεις, θριαμβολόγησε και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Η αρχηγός της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. «Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.
Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς. Η Μαρίν Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

Ο Μελανσόν

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα εκλογική ήττα του Μακρόν», είπε. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, είναι μια γλυκόπικρη επιτυχία, καθώς δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε. Ο Μελανσόν είπε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρον είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης. Απέκλεισε ουσιαστικά κάθε συνεργασία με τον Μακρόν, λέγοντας «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες».

Οι απώλειες

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes, στην περιφέρεια όππου ήταν υποψήφιος. «Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.
Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ