Μακρόν: “Πολιτική ήττα”, παρά την πρωτιά – Τα πρώτα αποτελέσματα

“Πολιτική ήττα”, μετά τον θρίαμβο των προεδρικών εκλογών, “χαρίζουν” στον πρόεδρο  Εμανουέλ Μακρόν τα πρώτα αποτελέσματα από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως τα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός FR2.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble (Μαζί) λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2. Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη “Μαζί” (Ensemble) έρχεται πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν που βρίσκεται ακόμη μακρύτερα από την απόλυτη πλειοψηφία,  ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φθάνοντας ενδεχομένως ακόμα και τις 100 έδρες, αριθμός πρωτόγνωρος για την ακροδεξιά στη Γαλλία.

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να κινούνται γύρω από τις από τις 60 έως τις 78 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές (αν και πιθανό) ρτο κατά πόσον οι Ρεπουμπλικανοί μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται επίσης. Πάντως έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ