Ελβετία:Μειώνεται ο αριθμός των στρατιωτών

Ελβετία:Μειώνεται ο αριθμός των στρατιωτών

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας θέλει να περικόψει στο μισό το μέγεθος του στρατού, μειώνοντας τον αριθμό των στρατιωτών στις 100.000, λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό αλλά και επειδή έχουν μεταβληθεί τα «σενάρια απειλής» που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χώρα.

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που αποκάλυψαν  τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στόχος είναι να περιοριστούν τα παραδοσιακά αμυντικά καθήκοντα του στρατού και να αυξηθεί ο ρόλος του στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τρομοκρατικών ενεργειών, κυβερνοεπιθέσεων και απειλών σε σημαντικές υποδομές.

Η εφημερίδα Νόιε Τσούρχερ Τσάιτουνγκ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου θα σταλεί για έγκριση από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ελβετός πρόεδρος Ούλι Μάουρερ, που διατηρεί ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, σχεδιάζει να καταργήσει τις κινητές μονάδες ραντάρ και αεράμυνας. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να κλείσουν τουλάχιστον δώδεκα στρατόπεδα.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος συζητά ένα σχέδιο επιβολής ετήσιου πλαφόν στις αμυντικές δαπάνες, που σήμερα αγγίζουν τα 4,4 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. ευρώ). Τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον ελβετικό στρατό και ο αριθμός των στρατιωτών μειώνεται κατά 32% κάθε χρόνο από το 2005.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ